Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Szögedi halak – Hallevek és Hallénapok

A Szögedi Hallénap – idegenkedő nevén „Halászlé fesztivál” – alkalmából érdemös egy kicsit elmerülnünk halaink ösmeretében… Valamint a szögedi halászat történetében is…
Városunk föltámadásához alapvető föltétel múltunk és hagyományaink mögismerése. A legfőbb helyfi tevékenység pedig e hagyományok ápolása kell legyen!

Az elfeledött szögedi halászoknak és célszörű szörszámaiknak állított emléköt az elmúlt években a Móra Ferenc Múzeum mögújult állandó kiállítása.

Kiveszőben lévő, elfeledött halászati eszközeink a Tisza-Part TV filmjén:

Kovács János, első néprajzi szakírónk, majd Bálint Sándor, Szeged szülötte, a „legszögedibb szögedi” megkísérölte összefoglalni a Szögedi Nemzet halainak és halászatának páratlanul gazdag hagyománykörét. E hagyománykincs javarésze mára nyomtalanul elenyészött, már csak nagy eleink írásaiban élnek az emlékfoszlányok: Kálmány Lajos, a tudós pap, Tömörkény István, szépírónk és Bitó János, a legnagyobb szögedi halászmestör írott emléközete őrizte meg a legtöbbet. E kincses sorokból merítve kínálok most Önöknek néhány szironnyit szögedi halas örökségünkből.

Szögedi halásszörszámok – Rádióbeszélgetés:

Máig kallódik Tápai Antal Pöndölhállóvető szobra. Egy bölcsebb kor szögedi gondolatokkal vezérelve végre fölállíthatná!

http://www.ujszeged.hu/kepek/tapai_antal_halloveto.jpg

Pompás örökségként állhatna a mögújuló mellvédön a Tiszára vetve tekintetét és hállóját is…

Tápai-szobor – Kiss István, olvasói levél

A hallé ünnepét fölösleges idegen ízzel „fesztivál” gyanánt emlegetik. Pedig egészségesen, magyarul bizony „ünnep”! A szögedi hallé ünnepe. A korábbi „halászlés” neve is igen kétes. Vajon, halász levéből, vagy halásznak főzött léeledel a halászlé?! Szabatosabb és egyszerűbb a “hal” megjelölés, így találóbban “halünnep“. De mivel leginkább a halléről szól, így következetesen csak: hallénap.

A régi szögedi vízi életről bővebben ajánlom Bálint Sándor írását „A szögedi nemzet” kötetéből … a Szögedi Nagytáj népéletéről…

Bálint Sándor: „Vízi élet” (pdf formátum 103 oldal)

Bálint Sándor írja: „paprikáshal, másként halpaprikás a szegedi konyha egyik legnagyobb remeklése és diadala. Sajnos, nem ízes, becsületes, ősi szegedi nevén, hanem kispolgári halászlé reklámnévvel hódította meg az ínyencvilágot…

Halas ételeink ünnepe alkalmából pedig ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi kis összefoglalót:

Szögedi halak, hállók, hallevek (2 oldalas nyomtatható pdf verzió)


(a kép rákattintva nagyítható)

a Szögedi Védegylet
nevében
Tisztelettel:

Dr. Szabó László
alapító-elnök
www.ujszeged.hu

Ajánlott olvasmány még: Hállóvető

A Hal téren halas szobrok, halászhállós játékok

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni…

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)