Scroll To Top

A szegedi „üvegzsebes” balvezetés
12 évi „tiszta” mérlege 30 milliárd forintos hiány!
(A többi veszteséget még rejti a szoci szutyok...)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Március idusán – Süssünk Kossuth-kiflit szögedi módra!

Süssünk Kossuth-kiflit szögedi módra!

A „legkossuthabb” kiflit keresi a Móra-múzeum. Mi pedig a legszögedibb receptöt hozzá!

Kossuth-kiflik versenye zajlik ma a szögedi Móra Ferenc Múzeumban, március 15-én. A mögmérettetésön induló süteményök közül szakértők választják majd ki a „legkossuthabb” kiflit.

Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édösséggé. Kossuth a Pozsonyi Országgyűlés idején gyakran szállt mög a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlögetött vendéglős sütötte mög először a pozsonyi kifli mandulás változatát, mely Kossuth Lajos kedvence lett.

A Kossuth-kiflisütő verseny mögmérettetésére saját sütésű kiflivel löhet nevezni az ünnepnapon. A sütögető honleányok és honfiak által készítött édös műremekök „bemutatására” és persze elfogyasztására a március 15-ei nemzeti ünnepön kerül sor. Az első helyezött kifli-sütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként. A legeredetibb Kossuth-kifli különdíja is Kossuthkifli lösz. Könyv alakban. Fehér Béla mulattató reformkori története alakjában, a Szögedi Védegylet és a Magvető Kiadó fölajánlásában.

Ha olvasnának róla, hát nem csak a Kossuth-kiflit, de a Kossuthkiflit is melegen ajánlhatjuk: > Olvasson bele!

A nemzeti ünnep alkalmából Szögedön a legszögedibb Kossuth-kifli kerestetik. A Szögedi Védegylet möghirdette a legszögedibb Kossuth-kiflik receptjének versenyét. Várjuk receptjeiket a levelek@szegedem.hu címre. A legeredetibb szögedi receptök beküldői Kossuthkiflit nyerhetnek. Ízelítőül itt egy szögedi recept a tősgyökerös Lábdy család hagyományos konyhájából, Lábdy Magdi néni receptkönyvéből:

Szögedi Kossuth-kifli Lábdy módra

12 dkg liszt
10 dkg vaj
25 dkg cukor
5 tojás
fél citrom leve.

A vajat a cukorral habosra keveröm, majd tovább keveröm az öt tojás sárgájával, és fél citrom levével.
A lisztöt apránként beleszórom, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével lazán összekeveröm.
Kivajazott, kilisztözött tepsibe símitom, tetejét mögszórom apróra vágott mandulával ( esetleg dióval ) és durva szömű cukorral.
Nagyon lassú tűzön mögsütöm, s ha kihűlt, pogácsaszaggatóval kifliket vágok ki belőle.

 

Ennek Hódmezővásárhelyi változata, a Kossuth félhold:

A citrom leve helyett a jól megmosott citrom héját kockacukorral kell ledörzsölni, vigyázva, hogy a fehér , keserű része már ne kerüljön bele! Ez kerül a tésztába. Ez, valamint a habverés mindig a gyermekek föladata volt.

A legszögedibb Kossuth-kiflik nyeröménye:

Megjelenés ideje: 2012-02
ISBN: 9789631429626
340 oldal
Ára: 3490 Ft

Kossuthkifli

Aki végigrepül Fehér Béla új nagyregényén, annak páratlan kilátásban lesz része. Egy száguldó zöld delizsánsz ablakából nézheti végig a magyar szabadságharcot. Láthat szabadságot, szerelmet, háborút és békét, ármányt, bűnt, hűséget, nagyságot és bukást. Mert a Kossuthkifli egyszerre hiteles történelmi regény és frenetikus Jókai-paródia, XIX. századi pörgő road movie és népmesei motívumokkal átszőtt magyar mágikus realizmus, gigantikus romantika-parafrázis és igazi, régimódi, izgalmas kalandregény.
A történelmi málhaposta olykor megáll, hogy az olvasó eltűnődhessen máig aktuális (vagy inkább sosem volt ilyen aktuális) sorskérdéseken. Hányszor lehet a történelmi lehetőséget elszalasztani? Mit kezd a magyar a szabadsággal? Létezik-e nemzeti végzet? Megbűnhődtük már a múltat s jövendőt?
A Kossuthkifli végtelenül sokszínű, mégis teljesen homogén mű. Nyelvi leleményei lenyűgözők, humora utánozhatatlan. És hát (nem utolsó sorban) a XIX. század gasztronómiai tárháza, ízes hasregény. (Cserna-Szabó András)

Ajánljuk még az alábbi ajánlót:
A Kossuthkifliről aztán nem lehet mondani, hogy ne volna világa.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor