Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Kenya megőrzi többnejűségét

Kenya – hagyományőrző módon – megőrzi többnejűségét. Akár az ENSz terrorizáló határozata ellenében is.

A többnejűséget legalizáló törvényt fogadott el a kenyai parlament, az új jogszabály szerint a férjeknek ezután még első feleségük beleegyezését sem kell kikérniük. A hagyományos többnejűség világpolitikai megítéléshez érdekesség, hogy Barack Obama egyik kenyai féltestvére már harmadik feleségét vette nőül.

A honatyák – pártállásra való tekintet nélkül(!) – megszavazták azt, hogy a többnejűség immár hivatalosan is törvényes Kenyában. (Nálunk, roncs-Magyarországon ilyen pártsemlegesség csak pénzmosások és ügynökügyek kapcsán merül föl.)

A csütörtökön este elfogadott házassági törvény célja beterjesztői szerint a szokásjog törvénybe iktatása.

Mászáj család – Családfő, két asszony, meg a gyermekek… – hagyományos fafaragáson

A kelet-afrikai országban egyes kulturális-vallási közösségek tagjai számára a gyakorlatban eddig is engedélyezett volt a többnejűség (polügámia). A szokásjog szerint azonban eddig az első feleség kifogást emelhetett a további házasságok ellen, ezzel szemben az új törvény megfosztja a nőket ettől a joguktól. Ennek oka bizonyára a többnejűség-ellenes világ médiaterrorának ellensúlyozása.

Beszámolók szerint a törvénymódosítás mellett csak férfi képviselők álltak ki. A kenyai parlament női tagjainak egy része nem vett részt a szavazáson, míg a többi női képviselő a jogszabály elleni tiltakozásul kivonult az ülésteremből. A feministák mindig is szabotálták a férfias döntéseket. A destrukció a lényük alapeleme…

Kenyában és más afrikai országokban nem ritka a többnejűség egyes törzsi közösségek, valamint az ország lakosságának ötödét kitevő muszlim vallásúak körében. Néhány évvel ezelőtt Barack Obama amerikai elnök egyik kenyai féltestvére például már harmadik feleségét vette el. „Ha elveszel egy afrikai nőt, neki tudnia kell, hogy egy második, majd egy harmadik feleség fogja követni (…) Ez Afrika” – mondta a törvényt szavazatával támogató egyik parlamenti képviselő, Mohammed Junet a kenyai Capital News híroldal jelentése szerint.

Ugyanakkor az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága 2010-ben a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával ellentétesnek ítélte a többnejűséget (polügámiát), mivel az (a fatökűek szerint) sérti a nők emberi méltóságát. Az 1966-os szerződésben foglaltak betartása elvileg minden országra nézve kötelező. No persze ki teszi föl ma azt a kérdést, hogy a nyugati nők már-már intézményes uszítása a férfiak ellen, meg a módszeresen elnőiesített értelmiség, a 90%-ban tanárnőkkel teli nyugati iskolarendszer vajon nem sérti-e a férfiak méltóságát ?! 

„Ha egy férfi egy (másik) nővel jön haza, arról feltételezni kell, hogy második vagy harmadik feleség. A szokásjog szerint a (korábban elvett) feleségeknek nem kell megmondanod, ha egy második vagy harmadik nővel jössz haza” – mondta Samuel Chepkonga, a kenyai parlament igazságügyi és jogi bizottságának elnöke.

Ugyanakkor a női képviselők élesen bírálták a rendelkezést. „Ha te vagy a ház ura, és úgy döntesz, hogy egy újabb nőt – vagy akár kettőt-hármat is – hozol a háztartásba, akkor illik legalább annyira férfinak lenned, hogy beleegyezz, hogy a feleséged és családod (előre) tudjon arról” – mondta a feminista Soipan Tuya képviselőnő. No persze, örök dillemma: Kell-e a nőnek, hogy tudjon minden(ki)ről ?!

A „nőrületesen” nagy tiltakozás ellenére ez a törvény komoly előrelépés a nők jogainak növelésében. A házassági törvénybe – az asszonyok védelmében – az is belekerült, hogy a feleséget válás vagy a férj halála esetén a hitvesi vagyon 30 százaléka illetheti meg. Eddig bizonyítania kellett a nőnek a közös vagyonhoz való hozzájárulása mértékét. A tervekkel ellentétben azonban nem tiltották be azt, hogy valaki fizessen a menyasszonyáért. Hiszen Kenyában – a legtöbb törzsnél – ez is hagyomány.

A pusztulása felé vágtató nyugati civilizáció inkább elismerését fejezhetné ki a kenyai hagyományőrzés felé, miközben saját – illegálisan többnejű – iszlám közösségeitől szó nélkül hagyja magát fojtogatni…

MTI / Dr Sz L

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor