Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A gyurgyalag a 2013-as év madara

Zöld hírek 2013. jan. 09.


Fotó: Lóki Csaba (MME)

Magyarország madárfaunájának egyik legszínpompásabb madara, a gyurgyalag (Merops apiaster) a 2013-as év madara egy tavaly májusban zárult szavazás eredményként – emlékeztet az internetes voksolást szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

E madárfaj hosszú távú vonulóként a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra jön költeni Magyarországra. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti, így a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, illegális homokbányászat, illetve a méhészetek közelében működő telepek megrongálása, mivel hűvös időben előfordul, hogy a madarak méhet zsákmányolnak.

A hazai gyurgyalagállomány az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer párra tehető, és mérsékelten csökkenő tendenciát mutat. Régebben az állományt sokkal kisebbre – néhány ezer párra – becsülték, de jellemzőek voltak akár több száz páros nagyobb költőtelepei is. Ma az állomány legnagyobb része 20 pár alatti telepeken költ – írja keddi közleményében a madárvédő szervezet, emlékeztetve, hogy a faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Az év madara kampányhoz kapcsolódva az MME gyurgyalagfelmérést szervez a lakosság bevonásával az országos állomány még pontosabb megismerése, illetve a veszélyeztető tényezők felmérése céljából, megfigyelési adatait bárki feltöltheti a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra. Mint írják, az egyesület idén szeretne kiemelten foglalkozni az elöregedett, benövényesedett telepek felújításával, újak létesítésével, a fészektelepeket érintő illegális tevékenységek felderítésével és visszaszorításával, valamint a zavarás megelőzésével.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor