Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Mit szólna Tisza Lajos Szegedhez?

Szögedi hírek 2014. aug. 28.

Mit szólna Tisza Lajos Szegedhez?
Szeged – Szegeden született, Szegeden él, Szegedet kutatja helytörténészként Bátyai Gitta. Rajongva szereti a várost, éppen ezért felnagyítva látja a hibáit is.

FEKETE KLÁRA – DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP

Gyakran állok Tisza Lajos szobránál a Széchenyi téren, beszélgetek az „elegáns gróffal”. Azt kérdezem tőle: te vajon látod-e, mi van ebben a városban? – meséli Bátyai Gitta helytörténész, Bátyai Jenő vegyészmérnök, technikatörténész özvegye. – Nagyon nehezen viselem, hogy ami valamikor jól működött, most már évek óta romhalmaz. Ilyen az újszegedi liget, a Partfürdő, a Kass, a Royal, a Hági, a Virág – ezek jelentették számunkra a fiatalságot. Őseink 130 évvel ezelőtt megépítették a tereket, épületeket, nekünk már csak rendben kéne tartani őket. Ahogy munkám során forgatom a 80–100 évvel ezelőtti Délmagyarországot, naplókat, és a múzeumban a korabeli fotók is a kezembe kerülnek, azt látni, nyári napokon hemzsegtek az emberek a Tisza-parton. Ma az ember ha végigmegy az újszegedi töltésen, ijesztő kép tárul elé a lepusztult Tisza Gyöngyével.

A helytörténész elismeréssel beszél Szeged Europa Nostra-díjas belvárosáról, a megújult Kárász utcáról, a Klauzál és Dugonics térről. De látja a koszos újságpapírral teleragasztott kirakatokat is, nemcsak a város szívében, hanem a Tisza Lajos körúton is, és közben megjelennek előtte a korabeli fotók az elegáns portálokkal. – Tisza Lajos az 1800-as évek végén a romokból építette fel a palotás Szegedet, nekünk tényleg nem kellene már mást csinálni, mint a gondját viselni.

Bátyai Gitta férje hatására kezdett helytörténettel foglalkozni. Megözvegyülése után kötetei jelentek meg a városról.
Fotó: Karnok Csaba

Gitta a férje hatására kezdett helytörténettel foglalkozni, Jenő 20 évvel ezelőtti halála után önálló kötetei jelentek meg Szegedről, 2003-ban Szegedért emlékérmet kapott, nemrégiben életművéért Tömörkény-díjjal jutalmazta volt munkahelye, a Móra Ferenc Múzeum.

20 éve halt meg Bátyai Jenő

1933-ban Dunapatajon született, 1994-ben, 61 éves korában Szegeden hunyt el Bátyai Jenő okleveles vegyészmérnök, élelmiszer-kémikus,
helytörténész, szakíró, polihisztor. A Csongrád Megyei Zöldért Vállalat minőségügyi igazgatójaként ment nyugdíjba. A szegedi közéletben jelentős szerepet töltött be, a Dugonics Társaság alelnöke, az MTESZ megyei szervezetének társelnöke is volt. Csongrád megyében 81 műszaki-tudományos emlékhelyet létesített, volt kollégánk, a költő Petri Csathó Ferenc nevezte el „nagy táblásznak”. 

Bátyai Gitta 1965 és 2008 között preparátor, „bogarász” volt a múzeumban. Terepre járt a munkatársaival, sörcsapdákat rakott ki a rovaroknak, aztán kipreparálta és gyűjteménybe rendezte őket. – Első önálló cikkem is a híres szegedi preparátorról, Haering Ede munkásságáról és a műhelyéről szólt. Akkor még szűz témának számított az 1900-as évek híres vadászélete, vadgazdálkodása, amihez a Somogyi-könyvárban találtam rengeteg anyagot, hiszen a korabeli sajtó ezzel sokat foglalkozott.

Hogy lett a hobbiból hivatás? – Jenőnek már a 60-as évektől jelentek meg technikatörténeti cikkei, és mivel elfoglalt ember volt, vezető beosztásban dolgozott, gyakran arra kért: ugorj már föl a könyvtárba, nézd meg ezt és ezt a cikket. Akkoriban ugyanis a múzeum és a Somogyi-könyvtár még egy „házon” osztozott. Egyszer csak azt vettem észre, beleszerettem a kutatásba, majd mint a lavina, úgy jöttek az újabbnál újabb témák: 1991-ben közös munkaként jelent meg a Szegedi malomhistória. Férjem halála után adták ki a Kass szálloda (1998) és a Liget történetét (1998), amelyeket én fejeztem be.

Önálló műve
az Újszegedi mozaikok (2002), az Úszóházak a Tiszán (2003), A hídon át Újszegedre (2008), a Millenniumi Vadászati Almanach egy része. A szegedi gázgyártás 150 éves története 2013-ban készült el, kéziratban őrzi a GDF SUEZ Zrt.Most írja a Színes üvegablakokat 50-60 helyszín legszebb alkotásairól és magukról az épületekről. Publikál a Szeged című folyóiratban, az újszegedi, valamint a móravárosi újságban: ő Újszegeden, lánya, Bátyai Edina volt fesztiváligazgató Móravárosban él, innen a szoros kötődés a városrészek között.

Ennek kapcsán szólt hozzá a FB-on a Somorjai Feri:

Kedves Márta! Bátyai Gitta az én nővérem, eredeti neve Somorjai Margit. Mi olyan családban szocializálódtunk, ahol szüleink és ismeretségi körük tisztelték a múltat, legjobb tudásuk szerint teljesítették kötelességüket és esztétikai élményként értékelték környezetüket. Tekintettel a hagyományátörökítő magyar arisztokrácia 1950-es évektől megkezdett likvidálására, az 1989-óta folyó liberalizációra, a nemzeti vagyon szétlopása által elszegényített magyar lakosság nyomorúságára, a kiskereskedelem tönkretételére ma elhanyagolt közterületek, bezárt üzletek, üres kirakatok, lerongyolódott kéregetők fogadják a városunkba látogatókat, ami miatt egyre ritkábban jelenek meg a Kárász utcán. Csak az a szomorú, hogy még a tősgyökeres szegediek jelentős részének sem tűnik fel ez a lepusztulási folyamat.

Ezt olvasva, a témát áttettem a FB körben a Régi Szeged olvasói körbe emígy:

2014. aug. 25.

A Szeged érték-kutatásról, múltfeltárásról, értékőrzésről szóló megkezdett polémiát itt lenne jobb folytatni -gondolom.

„az a szomorú, hogy még a tősgyökeres szegediek jelentős részének sem tűnik fel ez a lepusztulási folyamat.”: ehhez kapcsolódva jelzem, hogy magam évek óta járom az egész várost kerékpárral, kamerával, térképpel a kezemben, s önszorgalomból vezetem a város ún. problématérképét digitálisan, rögzítve az elhanyagolt , üresen álló épületekről, telkekről városképi borzalmakat, s ez alulnézeti fotótáramban is be van tematizálva. Amikor evvel elő akartam jönni, akkor néhány ismerősöm azt mondta: miért veszed észre ezeket a negatív dolgokat, nem kell odanézni, depissé tesz ez a látásmód, s ezt még rajzosan, képekben nyílvánosságra is akarod hozni? „följelentenéd a várost”?, ellenségeket akarsz szerezni stb. , hülye vagy, hát nincs elég gondod enélkül is? szóval hirtelenjében ennyit a fölvetett témáról. Inkább útikönyv-térképet készítettem, „csak a szépet, jó megjelenítve”. A többi téma maradt korunk asztalfiókjában, azaz merevlemezen. Egyébként a kialakult szomorú összkép több, mint a város vezetés gondja, ebben benne van minden országos jelenség, igénytelenség, s egyébként is a problémás ingatlanok jó része nem is városi tulajdon, csak itt vannak a mi optikai életterünkben, ez a téma már továbbvezetne egy kutatási irányba, de valóban kinek, minek készíteni ilyent??.

Ja és amúgy ha nem is voltam anno a Korzó lovagja, de tinédzser éveimben a kígyó patika fölött lakva, ablakunk alatt korzózott akkor le-s föl mindenki, aki akkor számított, s minden eseménynek szem- és fültanúja lehettem.

Erre érkezett reagálás a S. F.-től:

Kedves Zoli!
Köszönöm a gondolataidat. Nem látni, nem hallani, nem beszélni – így él az átlag szegedi. A Miért szeretem Szegedet sorozatot részben arra szeretném felhasználni, hogy a szépérzékű polgárok fogjanak össze a városkép megújítása érdekében, aminek jelentős része nem pénzkérdés.
Kellemes estét kívánok!
Üdv: Feri

Kata Rácz sajnos így van,és ez nem csak szeretett városomra igaz!engem felháborit ami az országban folyik.nekem feltünik, és ha Szegeden vagyok sétálok a belvárosban a páromnak mindig elmesélem milyen üzletek voltak.és most?

Ádám Kanyó Lehet,hogy most nem sokat mászkálsz a Kárász utcán,de valamikor a Korzó lovagjának számítottál. Azok a régi szép idők! (ez a S. F.- nek címzett beszólás volt)

Ferenc Somorjai Kedves Ádám!
Minden megrohadt. Akármerre nézünk sikkasztás, lopás, rablás, szegénység, bunkóság, nem látom az alagút végét.
Üdv: Feri

Még egy hozzászóló:

Dehogy nem! De talán meg kellene kérdezni a rendszerváltás utáni polgármestereket, hogy mit, miért, és hogyan privatizáltak. Mert minden adóparadicsomot élvező vállalkozó készen kapta a piacot!!! Itt kellene kezdeni. És nem elfogadni az arcpirító magyarázkodásukat, hogy „azt is tanulni kellett”. No comment. Aztán valamit csak lehetne tenni a belvárosban lévő gödör, a bezárt Hági, Hungária érdekében, hogy más rentábilis üzemeket ne is említsünk. Hosszú.

Erdélyi Endre:  botka „MŰVEK „..ennyi

F. Z.

És ezt az eldugott éjszakai rögtönzött kommentelést a bejegyzésem nyomán bezzeg nemhogy csak olvasta Szondi Ildi, hanem még meg is osztotta (2014 aug. 25.-én este), az hatalmas ismerősi körében, mindenki lássa, milyen szemléletű emberek vannak az „ Ő választókörzetében” én ugyanis oda tartozom lakcím alapján.

(Valszeg nem fog az Ildikó sem az én, sem a S. F. érdekében a város vezetésénél most kilincselni, hogy adjunk ezeknek feladatot…. talán akkor csöndben lennének….)

Forrás: Délmagyar

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor