Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

Emlékpadot avattak Novák István építésznek Szegeden

Szögedi hírek 2014. jan. 17.

Szeged, 2014. január. 16., csütörtök (MTI) – A tavaly elhunyt Novák István építész, Szeged díszpolgára, a csongrádi megyeszékhely korábbi főépítésze tiszteletére emlékpadot avattak csütörtökön a dél-alföldi városban.

Solymos László alpolgármester az ünnepségen felidézte: bár Novák István Budapesten született, ezer szállal kötődött a dél-alföldi városokhoz, Szegedhez, Szenteshez, Makóhoz és Szarvashoz, ahol dolgozott is. Szegeden a városházát tartotta kedvenc épületének, ahol nyolc évig főépítész volt. Legkedvesebb beruházásának, legszeretettebb munkájának pedig a város főutcájának, a Kárász utcának és a Klauzál térnek a felújítását tartotta, amit aztán európai díjjal is jutalmaztak. Itt, ha tehette mindig megállt egy pillanatra, és szívesen beszélgetett az ismerősökkel a Kárász utca elején található egyik padon – emlékezett az alpolgármester. A városi főépítész munkásságának elismeréseként, születésnapján avatták emlékpaddá egykori kedvenc beszélgető helyét. Az Ybl- és Prima Primissima díjjal kitüntetett művész tavaly január 16-án ünnepelte 75. születésnapját, majd február 4-én elhunyt. Novák István számos középületet, iskolát tervezett és elképzelései alapján épült templom a felvidéki Ajnácskőn, valamint Brassóban. A szakember által megálmodott 2. világháborús emlékművek az egész ország területén megtalálhatók, legnagyobb hatású munkái azonban a közterületek, városközpontok rehabilitációs tervei voltak. Keze nyomát őrzi többek között Békés, Gyula, Mórahalom, Makó, Szarvas és természetesen szeretett városa, Szeged központja. Ez utóbbi munkáját 2004-ben Europa Nostra-díjjal ismerték el. A szakember élete utolsó éveiben sem pihent, fiával közös tervezőirodájának irányítása mellett Makó, Orosháza és Szarvas főépítészeként is dolgozott.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor