Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Ismét büntethetik a köztéri szeszfogyasztást Szegeden

Szögedi hírek 2013. szept. 17.

Október 1-jétől ismét tilos lehet Szeged közterületein 2 százalékos vagy annál magasabb szesztartalmú italt fogyasztani, amennyiben a szeptember 20-i közgyűlés jóváhagyja Mózes Ervin szegedi főjegyző előterjesztését. A lényeg: a szabálysértési törvény szeptember 1-je óta ismét lehetőséget ad a helyi rendeletalkotásra köztéri alkoholfogyasztás ügyében, amely jogával a közgyűlés élhetett is. Így hamarosan, akár fel is számolhatják az eddig legálisnak minősülő Tisza-parti “kocsmázást” Szegeden.

Korábban már foglalkoztunk a köztéri ivászat témakörével, annak kapcsán, hogy a 2012. évi II. törvény, azaz a Szabálysértési törvény hiába tartalmazza, hogy “aki a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben meghatározott – tilalmat megszegi, szabálysértést követ el”, immáron 2012. április 15-e óta nincs olyan végrehajtási rendelet, amely a törvény ezen rendelkezését életbe léptetné, és részletezné, hogy mégis mi az ami “meghatározott”.

Nos, ez változott meg szeptember 1-jén, mint arra Mózes Ervin főjegyző felhívta a figyelmet előterjesztésében. Azt írja, hogy az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi XCIII. törvény idén szeptember 1-jétől lehetőséget biztosít az önkormányzatok részére, hogy helyi rendeletben – a Közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet módosításával – szabályozzák a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának tilalmát. Hozzáteszi: mivel 2012. december 3-ától – egy alkotmánybírósági döntés értelmében – erre nem volt egyértelmű jogszabályi lehetőség, “ezért a törvény által biztosított joggal élve mielőbb szükséges a helyi szabályozás megteremtése”.

A kipofozott Szabálysértési törvény 200. paragrafus, első bekezdés, “a” szakasza kimondja, hogy “a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott – tilalmat megszegi, […] szabálysértést követ el.” A hangsúly az “önkormányzati rendelet” kifejezésen van, mert így a törvény megnyit egy kaput, ahová az önkormányzatok majd őrt állíthatnak, azaz helyi rendeletben szabályozhatják a köztéri ivást. Ezt a kaput ugyanis, nemhogy nem őrizte senki, de nem is volt eddig.

Itt nem lehet, és ekkor lehet

A szeptember 20-i közgyűlés számára tehát adott a lehetőség, hogy megtiltsa a köztéri alkoholfogyasztást. Ha a képviselők úgy döntenek, hogy elfogadják a főjegyző javaslatát, akkor október 1-jétől nem lehet alkoholt fogyasztani Szeged közterületein, a közforgalmú járműveken, magyarán az SZKT és a Tisza Volán Zrt. járatain, illetve taxikban, a lakóépületek kapualjaian, lépcsőházaiban (kollégiumok lépcsőjén sem), illetve a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon.

Mózes Ervin korábbi szabályozásokkal összhangban lévő javaslatában azért persze találunk racionális engedményeket is. Ezek az üdülőterületekre, az erdőterületekre, a mezőgazdasági rendeltetésű területekre, strandfürdők területére, közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó üzlet fogyasztóterére nyitva tartási időben, valamint a közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényekre a rendezvény engedélyezett ideje alatt, továbbá, az év utolsó és első napjára vonatkoznak.

Véleményt is mondunk

Ezek voltak a tények, most jön a vélemény. Első felindulásra nehéz nem megérteni a köztéri alkoholfogyasztás beszüntetését, de talán érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire tekinthető felnőttnek az a társadalom, amelyet így próbálnak meg eltántorítani az alkoholos befolyásoltság következtében elkövetett szabálysértésektől és bűncselekményektől. Illetve, miért lenne kevésbé vonzó egy város azért, mert egyetemisták söröznek a Dugonics téren, a legális terasztól három méterre lévő szökőkútnál. Merthogy, indokolásként ilyesmi (nem pontosan ez) is szerepel a fentebb említett előterjesztésben. Érthető, hogy a rendeletalkotó “bevédi” magát, de vajon tényleg kevesebb lesz a piálás miatti probléma azzal, hogy október 1-jétől csak otthon, kocsmában vagy erre a célra szervezett fesztiválon – szép nevén gasztrokulturális rendezvényen – lehet majd süldőre inni magunkat, a Tisza-parton, a kollégium lépcsőjén, a parkban viszont nem? A válaszon mindenkinek joga van elgondolkodni.

Forrás: SzegedCafé

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor