Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Teveséta a Szegedi Vadasparkban

Szögedi hírek 2013. jún. 05.

Szeged, 2013. június 5., szerda (MTI) – Akár a kifutón kívül is találkozhatnak a Szegedi Vadaspark látogatói Misivel, az állatkert két hónapos tevecsikójával, amikor gondozója sétáltatja a zsiráfház közelében – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t szerdán.

Ahhoz, hogy a teve szelíd és kezelhető maradjon, fiatalon kell kezdeni a szoktatást – közölte a szakember, hozzátéve: a foglalkozások célja, hogy a közép- és dél-ázsiai országokban kedvelt háziállat felnőve is kezes maradjon, ami később rendkívül fontos lehet a gondozásában, beleértve az esetleges szállítását, egészségügyi kezelését is.
A tevék gondozója sokat foglalkozik a vadaspark két tavaszi tevecsikójával a kifutón belül, sőt az idősebbet, Misit sétára is el tudja vinni a zsiráfház előtti gyalogúton. Ekkor a látogatók is megcsodálhatják közelről a kistevét, azonban megfogni, megsimogatni egyelőre még nem lehet.
A tevecsikók április elején születtek Szegeden. Féltestvérek, apjuk Kalifa, a miskolci állatkert tevecsődöre.
Kétféle teve él a Földön, az egypúpú Afrikában, a kétpúpú Ázsiában, Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint Közép-Európában.
A kétpúpú teve háziállat, amelyet Ázsiában, feltehetően a mai Turkesztán területén háziasítottak mintegy 4500 évvel ezelőtt. Az ős vadtevék száma folyamatosan csökkent az évszázadok során, olyannyira, hogy a fajt kipusztultnak vélték. Csak a 20. század közepén fedezték fel őket újra Kelet-Kínában, illetve Mongóliában. Akkor többen úgy gondolták, hogy az állatok elvadult házi tevék, később azonban a genetikai vizsgálatok nem igazolták ezt.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor