Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A világ egyik legokosabbnak tartott madárfaja látható a Szegedi Vadasparkban

Örömhírek, Szögedi hírek 2013. máj. 28.

Szeged, 2013. május 28., kedd (MTI) – Rendkívül kíváncsi, mindent megvizsgál, szétszed az a hím hegyvidéki papagáj (Nestor notabilis), maori nyelven kea, amely néhány napja látható a Szegedi Vadasparkban. A világ egyik legokosabbnak tartott madárfaja Magyarországon először a Szegedi Vadasparkban figyelhető meg – mondta el Veprik Róbert igazgató kedden az MTI-nek.

A madár a nemzetközi törzskönyvi program keretében került a Tisza-parti városba Németországból, és tágas röpdéjében hamarosan egy Angliából érkezett párt is kap – tette hozzá az igazgató.
A 40-50 centiméter testhosszú, egyméteres szárnyfesztávolságú, Új-Zéland déli szigetén őshonos, 800-900 gramm körüli testtömegű madár első pillantásra nem tűnik igazán különösnek. Bár rendkívül erős csőre és a szárnyának alsó részén található, barnás testszínétől elütő, élénk narancssárgás tollak már felkelthetik a látogatók kíváncsiságát. A látszólagos érdektelenség azonban csak addig tart, míg a madár meg nem mozdul: a hím kea szívesen fürdőzik hátán fekve a röpdéjében kialakított medencében, hintázik a rácsokra felfüggesztett gumiabroncsok valamelyikén, a közelébe kerülő tárgyakat pedig kivétel nélkül megvizsgálja és apró darabokra szétszedi. Az Ikea névre keresztelt madár kedvence a lakat, amelyet akár gondozója kezéből is hajlandó kirángatni az egyébként szelíd természetű madár.
A rendkívüli kíváncsiság nem csak a szegedi hím sajátja, a hegyvidéki papagájok intelligenciájukról és kíváncsiságukról híresek. Új-Zélandon főhet a feje annak, aki meggondolatlanul „keás” területen parkol le az autójával, a madarak ugyanis nekilátnak szétszerelni azt. Természetesen a turistáknak ez a játékosság nagyszerű látványosság, a helyieket inkább bosszantják az általuk „hegyi bohócnak” nevezett madarak. A magatartáskutatók szerint nemcsak kíváncsiak, hanem jól oldják meg a különböző problémás feladatokat is.
A világ hatvan állatkertjében mindössze 210 keát nevelnek és vadon is nagyon kevés példány található. 1970-ig ugyanis jutalmat fizettek a lelőtt keákért, úgy tartották ugyanis, komoly veszélyt jelentenek a juhállományra, pedig csak az elhullott birkákból ettek. Az irtó hadjárat a védett területen élő papagájokat sem kímélte, több mint 150 ezer példányt pusztítottak el 1986-ig, amikor teljes védelem alá kerültek.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor