Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Áprilisi zöld árral a szúnyogártalom ellen

Szögedi hírek, Zöld hírek 2013. ápr. 19.

Szúnyogártalom elleni stratégia áprilisi zöldárral

Az idei év sok csapadékkal indult. Munkatársaink Szeged egyik legnagyobb szúnyogutánpótlást biztosító részén a Gyálaréti Holt-Tisza Feketevíz szakaszán (ahol a termálvíz befolyás miatt magas a víz hőmérséklete a szúnyoglárvák fejlődése már korábban megindult) illetve az mögötti Kubikok körül az elvadult növényzetet visszavágták. Tekintettel arra, hogy alapvetően a vízbe kijuttatott baktérium (Bti) által termelt fehérje (d-endotoxin) segítségével kívánunk eredményt elérni, így nagyon fontos, hogy a szúnyogtenyésző helyeket a kivitelezőink meg tudják közelíteni és ki tudják juttatni a biológiai szelektív készítményt.

A környezettudatos védekezés nagyon sok türelmet és körültekintést igényel. A lárvafejlődés feltétele a víz, és a vízben oldott szerves anyag tartalom jelenléte, valamint a víz hőmérséklete. Optimális körülmények között kevesebb, mint egy hét alatt kifejlődik a szúnyog és keseríti meg csípéseivel életünket. Mi megtaláltuk azt a szakértő csapatot akivel együtt gondolkodva, egymás munkáját segítve a lehető legegyszerűbben, környezetkímélő módon; főként földről akadályozzuk meg a szúnyogok elsokasodását.

Kivitelezőink precíz munkája nélkül lehetetlen lenne eredményeket elérni, hiszen a készítménynek a megfelelő kijuttatásra van szüksége, hogy találkozzon a lárvával. Sikerült a szakértők vezénylése alatt a munkatársakat az ügy együttműködő részévé, segítő társakká tenni akik hajlandóak szakértelműket a célhoz rendelni és a kiadott feladatot precízen, gyorsan végrehajtani.

Egészségügyi gázmesterünknek és a Szemp-Air Légiszolgáltató Kft. munkatársainak elismerő köszönet munkájukért, hiszen 2012 évben már biológia alapon, precíziós kezelésekkel – nagynyomású permetező segítségével – hatékonyan dolgoztunk együtt.

Az elmúlt évben április 11-én volt az első földi biológiai beavatkozás a Feketevízben, hiszen akkor már az időjárás nagyban hozzájárult a víz felmelegedéséhez. Az átlaghőmérséklet Szegeden a múlt hét végétől erősen emelkedett és továbbra is ezt a tendenciát jelzik, így nem maradtunk el az elmúlt évi indulástól, 17-én megkezdtük a munkát, a Feketevíz területén vízbe permeteztük a lárvairtószert. A következő terület ahol megindult a lárvafejlődés a Maros-folyó kiöntés marginális keskeny sávja, így ide terveztük a következő beavatkozást. Nagyon fontos, hogy az első nemzedék kifejlődését megakadályozzuk.

Szakértőink a már rendszeresen vizsgált lárvatenyésző helyeken kívül, monitorozzák a hullámteret és igyekeznek fellelni az eldugott kubikokat, ahol szúnyoglárva fejlődhet.

Az elmúlt évekhez hasonlóan csípésszámláló hálózatunk 18 mérőponton napnyugtához közelítő időpontban /amikor a szúnyog aktív/, méri a csípésre készülő egyedek számát és ez biztosítja számunkra azt az alapinformációt, amely alapján Szeged szúnyoghelyzetéről képet kapunk.

A befogott egyedek meghatározásra kerülnek, így tudjuk, hogy az ártérről érkező ártalomról van e szó esetenként.

Mérőpontok:

1. Gyálarét – Zágon utca

2. Hattyas – Gyálai út

3. Szentmihály – Gárdonyi utca

4. Alsóváros – Mátyás tér, Szentháromság utca

5. Belváros – Aradi tér, Zrínyi utca

6. Móraváros – Fraknói utca

7. Rókusi városrész – Búvár tó

8. Kiskundorozsma – Kettőshatári út

9. Sziksósfürdő – Vereshomok utca

10. Baktó – Tölgyfa utca

11. Tarján – Záporkerti tavak

12. Tápé – Honfoglalás utca

13. Petőfi telep – Lidice tér

14. Tápé – Honfoglalás utca

15. Újszeged – Tárogató utca Közép fasor sarka

16. Újszeged – Erdélyi tér

17. Újszeged Judit utca

18. Szőreg Iskola utca

Lakossági tájékoztatónk segítséget adott abban a Szegeden élőknek, hogy bizony a ház körül is nevelkednek szúnyogok. Nagy érdeklődés övezte az Ügyfélszolgálatunkon térítés nélkül átvehető Culinex nevű tablettát, amely segít a tenyészővizekben lévő lárvák elpusztításában.

A lakosság érdeklődésére való tekintettel a Culinex ismét rendelkezésre áll, átvehető nyitvatartási idő alatt a Stefánia 6. sz. alatti irodánkban a tájékoztatóval.

2012-ben levegőből lárvairtás már nem történt, a precíziós technológia miatt földről, háti permetezővel csak oda került kijuttatásra készítmény ahol mintavételek során találtak lárvákat. Így a földi biológiai beavatkozás: 55,3836 ha-on történt.

Földi kémiai beavatkozásra az ártérről érkező ártalom miatt volt szükség mindössze 901,8 ha-on.

Légi kémiai beavatkozásra mindössze 7 napon a területek kiterjedése miatt összesen: 3365,7 ha területen került sor.

A költségeket tekintve:

Tereprendezésre, tenyésző hely felszámolásra és egyéb technikai dolgokra –mintavevő készülék, vegyszertároló konténer, területbérlet a reptéren és a szakértés- 12 051 101,- + ÁFA összeget fordítottunk.

Kezelésekre összesen: 9 433 065,- + ÁFA összeget fordítottunk.

A környezettudatos védekezésre fordított költség a fentiek figyelembevételével: 21 484 166,- Ft + ÁFA

Az idei csapadékos és árvizes szezonkezdet biztos, hogy fog nehézségeket okozni, de munkatársainkkal együtt állunk a kihívások elé és igyekszünk egy eredményes, szúnyogmentes nyarat biztosítani Szeged Város és idelátogató vendégeink számára.

Eredeti (PDF) előadás-dokumentum megtekintéséhez kattintson ide!

Forrás:  Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft,  Szepesszentgyörgyi Ádám

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor