Scroll To Top
2018. Kikelet hava (Március) 24.-e - Gábor, Karina neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Szeged szavazó többsége ma agymosott lumpenproletár,
akik toronyaljas városvesztőiket újraválasztják...

Szeged a halott Város

Csokoládébarna alpakakanca született a Szegedi Vadasparkban

Örömhírek, Szögedi hírek 2013. ápr. 05.

Szeged, 2013. április 4., csütörtök (MTI) – Nőstény alpaka (Lama pacos) született a Szegedi Vadasparkban. A csokoládébarna jövevény, amelyet már születése pillanatától megfigyelhetnek a látogatók, a Tia nevet kapta gondozóitól – közölte Veprik Róbert igazgató.

A március 21-én világra jött kanca anyja, Ibolya és apja, Kázmér szürkés színű, így a csikó dús, barnás szőre első pillantásra meglepetést okoz a vendégeknek.
A Tisza-parti város alpakacsapata az elmúlt hetekben nemcsak Tiával bővült, hanem Németországból is érkezett két új kanca, így a látogatók hamarosan – a karanténidőszak letelte után – már hat példányt figyelhetnek meg a dél-amerikai teveféléből.
Az alpakát ötezer éve háziasították, őse a guanakónál kisebb termetű vikunya. Az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Gyapjuk igen jó minőségű, finom, meleg, a legtöbbet belőle Peruban termelik. Az alpakát kétévente nyírják, egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad.
Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállattá válik Észak-Amerikában és Európában, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt, némelyik kifejezetten barátságossá válhat gondozójával.
Magyarországon egyedül a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók valamennyi dél-amerikai tevefélével, beleértve a vadon élő és a háziasított formákat is.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

admin

Hírek

Biblia, egyház és kamat

2018 márc. 22.
Biblia, egyház és kamat
Elhunyt Kallós Zoltán!
Elhunyt Kallós Zoltán!
2018 feb. 14.
Bálint-napja magyarul
2018 feb. 14.