Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Fehér oroszlánok a Szegedi Vadasparkban

Szögedi hírek 2013. márc. 03.

Szeged, 2013. március 3., vasárnap (MTI) – Ritka és különleges, a köznyelvben fehérnek nevezett dél-afrikai oroszlánokat (Panthera leo krugeri) láthatnak a Szegedi Vadaspark látogatói.

A különleges nagymacskák tavaly év végén kerültek a Tisza-parti városba, és a karanténidőszak, valamint az összeszoktatást követően immár rendszeresen föltűnnek az oroszlánkifutóban – közölte Veprik Róbert igazgató.
A fiatal, másfél éves hím és nőstény színe vajsárga, vagyis ezek az oroszlánok nem albínók, hanem egy világos színváltozat képviselői. Hasonló a jelenség a jaguárok és a párducok feketeségéhez, ami azért jóval gyakoribb, mert a sűrű növényzetben előnyös rejtőszínként funkciónál, míg az oroszlánok világos színe csak bizonyos környezetben – a száraz szavannákon – válhat a ragadozók hasznára. Ilyen terület a dél-afrikai Timbavati, ahol – bár az őslakosok történeteiben már régóta szerepelnek – 1938-ban írták le először a vadon élő fehér oroszlánokat.
Szabadon élő példányt csaknem húsz éve, 1994-ben láttak utoljára, így valószínű, hogy az alfaj a természetben kipusztult, elsősorban a vadászatuk miatt. A fehér színváltozatú populációt semmilyen külön törvény nem védte vagy védi. A dél-afrikai oroszlán ugyanis meghatározott kvóta szerint vadászható, nem részletezve, hogy az normál vagy világos színváltozat-e. A trófeagyűjtők természetesen a különlegesebb zsákmányt részesítik előnyben.
Maga a színváltozat azonban tovább élt, egyrészt állatkertekben, magángyűjteményekben, másrészt olyan elkerített vadaskertekben, ahol sokszor pusztán vadászat miatt tenyésztik tovább a tetszetős színváltozatú állatot. A fehér oroszlán megmentéséért elkötelezett szervezetek külön védelmet szeretnének elérni, hogy a természetes környezetébe biztonsággal visszatelepíthessék ezeket az oroszlánokat.
A nemzetközi állatkerti adatbázis (ISIS) adatai alapján a világ állatkertjeiben mintegy 230 fehér oroszlán él. A Szegedi Vadaspark tavaly döntött úgy, hogy a nem szaporítható, nagy valószínűséggel kevert alfajú oroszlánjait új, alfajtiszta egyedekre cseréli, amelyek egyrészt nagyobb természetvédelmi értéket képviselnek, másrészt szaporíthatók. Miután nagyon ritka a fehér oroszlán, külön figyeltek arra, hogy lehető legtávolabbi rokonságban álló egyedeket válasszák. Ezért a hím, Timba a nyugat-franciaországi Pont-Scorff állatkertből, a nőstény, Nadja pedig Belgrádból érkezett Szegedre.
A vadaspark idősebb hím oroszlánját, Mujkót és a fiatal nőstényt, Bóbitát egy másik magyar állatkertben helyezték el, és remélhetően rövidesen a két idősebb nőstény, Sába és Elza is új helyre kerülhet.
A fehér oroszlánok láthatóan jól érzik magukat tágas kifutójukban, kedvenc időtöltésük a közelben élő zebrák megfigyelése, és a hangos üzengetés a természetben is riválisnak számító hiénáknak. A gondozók bíznak benne Timbának és Nadjának kölykei is lesznek, hiszen az utódok iránt garantált az érdeklődés, így biztosított lesz más állatkertekben történő elhelyezésük.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor