Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Pipás Pista – az átokházi gyilkos a Móra-múzeumban

Eredeti ujjlenyomat, periratok és akasztókötél- Pipás Pista, az átokházi gyilkos asszony perének, a bűntettek hátterének lehetnek részesei a látogatók a Móra Ferenc Múzeum új kiállításán. A tanyavilág hóhéraként emlegetett nő csizmáit és az őt körülvevő világot is bemutatja a tárlat, melyet február 22-én, pénteken 16 órakor nyitnak meg.

A tanyavilág hóhéraként emlegették Pipás Pistát Átokháza táján. A bérgyilkosról letartóztatása után derült ki: valójában férfiruhába bújt asszony volt, aki „családjukat rettegésben tartó férjeket” akasztott föl a kedves feleségek kérésére. Rieger Pálné, álnéven Pipás Pista első bűntényére 1932-ben derült fény, végül két gyilkosság elkövetését bizonyították rá. Az asszony 18 évig hordott férfiruhát.

A Móra-múzeum tárlatán bemutatják Pipás Pista eredeti ujjlenyomatát: a Csongrád Megyei Levéltárban őrzött dokumentumon az ujjlenyomat mellé odaírták: „Rieger Pálné írni nem tud”, noha a vallomásából kiderül, hogy két évig járt iskolába. Ez sokat elmond igazságosztó elméje lidérces fényességéről…

Az eredeti periratokat böngészve a látogató végigjárhatja a bírósági per teljes útját, beleolvashat a korabeli újságok tudósításaiba.

A periratok alapján rekonstruálták az akasztások körülményeit: akasztókötelet, az akasztáshoz használt hordót és más tárgyakat is bemutatnak a kiállításon. Emellett egy pár, a legendárium által Pipás Pistának tulajdonított csizmát is láthatnak az érdeklődők, valamint megismerhetik az átokházi tanyavilág hangulatát és használati tárgyait.

Pipás Pista – Az átokházi hóhér című kiállítást február 22-én, pénteken 16 órakor nyitják meg. 

Ajánlott olvasmány még:

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor