Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

Villanófények Szeged múltjából a Móra-múzeumban

Szögedi hírek 2013. febr. 07.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. A kiállítást február 8-án, pénteken 16 órakor nyitják meg.

 

Hogyan nézett ki a Széchenyi tér az árvíz napjaiban? Hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken.

 

A tárlat a Móra-múzeum történeti fotógyűjteményének 100 ezer darabos állományából válogat: az Eiffel által tervezett, második világháborúban megsemmisült régi hidat, a várbontást vagy a vizsgáztató Kodály Zoltánt is láthatják az érdeklődők- csakúgy, mint a kendergyárban szőnyeget szemlélő Kádár Jánost vagy a Pick-gyárban sertést csontozó szovjet katonát.

 

A fotók mellett a dóm felszentelési ünnepségéről és az 5000. népiskola átadásáról készült archív videóanyagot is bemutatják, valamint a látogatók egy 19. századi fotóműteremben fényképezkedhetnek.

 

A kiállítást február 8-án, pénteken 16 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor