Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Először rendeznek „darvadozást” a szegedi Fehér-tónál

Szögedi hírek 2012. nov. 14.

Szeged – (MTI). – Darunéző túrák, terepmadarász verseny, fotós futam, kisvonatozás a halvasúton és számos gyermekprogram várja azokat, akik pénteken és szombaton ellátogatnak az első fehér-tavi „darvadozásra” Szeged mellé.

Az európai darunépesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak (Grus grus) vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi hat év monitoringadatai szerint az őszi vonulás során a szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén eléri a 20-30 ezres létszámot.
E rendkívüli természeti látványosságot ismerhetik meg a program résztvevői. A szervezők tájékoztatása szerint pénteken és szombaton délután, valamint szombat hajnalban darunéző túrák indulnak a sándorfalvi Macskási gyephez, a vállalkozó szelleműek pedig kerékpártúrán figyelhetik meg a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben táplálkozó darucsapatokat.
A gyerekeket mesesarok, kézműves-foglalkozás, madárgyűrűzési bemutató, filmvetítés várja. A haladó madármegfigyelőket terepmadarász versenyre invitálták a szervezők, ezen a háromfős csapatok feladata a Magyarországon ritkán megjelenő madárfajok előfordulásának rögzítése. A fotós futamra elsősorban az amatőr fotográfusokat várják, a feladatokat úgy állították össze, hogy speciális, drága objektívek nélkül is megörökíthető legyen a késő őszi fehértavi táj szépsége, a rendezvény hangulata.
Igazán különleges programnak ígérkezik a halvasúton való kisvonatozás: a területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak, ahol a nemzeti park munkatársa mutatják be a természeti értékeket.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor