Scroll To Top

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Cukrot oszt a múzeum a cukorkatolvaj miatt

Szögedi hírek 2012. okt. 17.

Egész nap cukorkát osztanak a szegedi Móra Ferenc Múzeum december közepéig meghosszabbított Munkácsy-kiállításán október 18-án, csütörtökön. A közgyűjteményekben nem megszokott kezdeményezéssel a Kis cukortolvaj című képre szeretnék a múzeumi szakemberek felhívni a figyelmet. A több mint félévszázadon át lappangó huncut szalonkép az egyik leghangulatosabb Munkácsy-festmény. Csütörtökön Munkácsy minden látogatójának édes meglepetésben lehet része a szegedi Kultúrpalotában.

A december közepéig látható szegedi Munkácsy-tárlatot már közel 37 ezren látták. A múzeum munkatársai abban bíznak, hogy a végső látogatói szám akár az 50 ezres lélektani határt is megközelítheti.
A Kis cukortolvaj a látogatók egyik kedvence. A harmonikus, huncut műről tudtak a Munkácsy-kutatók, de hosszú időn át lappangott az Egyesült Államokban.

Munkácsy Mihály: Kis cukortolvaj

A szakértők szerint Munkácsy mesélő kedve a gyermekeket ábrázoló képeken a legélénkebb. A Kis cukortolvaj című képen a pufók arcú leányka elcsen egy cukorkát az asztalon lévő tartóból. „Hogy a tilosban jár, ezt onnan gondolhatjuk, hogy pillantása nem a finomságot rejtő edénykére, hanem pihenő anyjára vetül” – írja a műről Gyarmati Gabriella művészettörténész.

Aki csütörtökön megtekinti a Móra-múzeumban látható Munkácsy-kiállítást és a Kis cukortolvaj című festményt, nincs szüksége semmiféle huncutságra ahhoz, hogy cukorkához jusson: már a főbejáratnál a kezébe kap egy kis édességet.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor