Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Két kiállítás nyílik a 25 éves Szegedi Kortárs Balettről

Hungarikumok, Szögedi hírek 2012. szept. 25.

A Szegedi Kortárs Balett alapításának negyedszázados jubileuma alkalmából Dusha Béla fotóművész képeiből két kiállítás is nyílik szerdán a Tisza-parti városban.

A Szegedi Kortárs Balett 25. című tárlaton a társulat korábbi produkcióinak főpróbáin készült fotográfiákból láthat válogatást a közönség az Árkád Szeged bevásárlóközpontban. A háromtucatnyi kép a teljesség igénye nélkül villant föl néhány emlékezetes pillanatot az elmúlt évek előadásaiból.
A Tánc-Tér-Kép címet viselő kiállítás szokatlan helyszíneken és szituációkban mutatja be a társulat táncosait. A Reök-palota előtti téren kiállított negyvenkét képen látni egy híd feszítőkábelein akrobatikus mutatványt bemutató férfit, a fantasztikus filmeket idéző, falból kilépő alakot éppúgy, mint fűszerpaprikák között fekvő nőt.
Dusha Béla az MTI-nek elmondta, hogy két és fél éve kezdett el dolgozni az alkalmazott, a divat- és a kreatív fotográfia határmezsgyéjén mozgó projekten, amely célja a belső zárt, színházi világon kívül is bemutatni az emberi test és a tánc szépségét.
Az első képek Finta Gáborral készültek el a Móra Ferencről elnevezett Tisza-híd avatása előtt. A fotók megtetszettek a társulat művészeti vezetőjének, Juronics Tamásnak, így ő is bekapcsolódott a munkába. A Kossuth-díjas koreográfus mérnöki alapossággal tervezte meg a táncosok mozdulatait a képeken – közölte a művész.
Dusha Béla elárulta, hogy hallatlanul izgalmas és újszerű volt a munka, hiszen a fotók készítésekor a véletlennek egyáltalán nem hagytak szerepet, minden részletet aprólékosan kidolgoztak. Bár a műfaj megengedné a digitális képek utólagos módosítását, a fotókon – bár némelyik akár szürreálisnak is tűnhet – a kisebb színkorrekciókon kívül nem változtattak – tette hozzá.
A táncosok a szokatlan helyszíneken – olajmezőn, piacon, tűzoltóságon, uszodában – az olykor embert próbáló körülmények ellenére odaadó lelkesedéssel vettek részt a munkában – mondta Dusha Béla.
A Szegedi Kortárs Balett 25. című kiállítást október 10-ig, a Reök-palota előtti szabadtéri tárlatot pedig egy hónapon át láthatja a közönség.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor