Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Újabb szegedi várfalszakaszt tárnak fel a régészek…

A Szegedi vár falának újabb szakaszát tárják fel a Móra Ferenc Múzeum régészei a Várkertben (téveteg habsburg nevén a Stefánián): a Tisza-felőli oldalon körülbelül 4 méter magas falakat találtak a mélyben. A várfal ásatási munkálatairól a helyszínen beszélt Fogas Ottó megyei múzeumigazgató szeptember 10-én, hétfőn.

Firbás Zoltán madártávlatos terképe a Szegedi várról… és a Városról

A középkorban épült, majd a Nagyárvíz után, az újjáépítésekhez botorul elbontott Szegedi Vár pontos elhelyezkedését mind a mai napig homály fedi. Az elmúlt években végzett ásatásoknak köszönhetően azonban egyre több falszakasz pontos helyére derül fény. Talán egyszer megvalósulhat a Szögedi Védegylet terve is: a Szegedi Vár teljes helyreállítása, de legalábbis összes fala vonalának tartósítása és bemutatása.
A Móra-múzeum régészei most az önkormányzat megbízásából, Európai Uniós forrásból (tehát befizetett, majd visszanyert magyar pénzből) végzik a partfal-rekonstrukciót megelőző, kötelező feltárásokat. A munkálatok során a várfal újabb, Tisza-felőli oldalának részletét találták meg: 3-4 méteres „fölmenő falak”-ra bukkantak. A föltárás segítségével a szakemberek még pontosabban meg tudják határozni, hogy merre is húzódott a legendás Szegedi Vár.

Remélhetőleg a „kipattanó partfal” képtelen víziója nem veszélyezteti az eredeti szegedi várfalakat. A Szögedi Védegylet, a szegedi városvédő egyesület természetesen a várfalak helyreállítását tartja elsődlegesnek. Ezek a falak hajdan az árvédelem fő vonalai is voltak Szegeden. Méltán adhatnák ma is Szeged folyóparti arculatát. 133 éve egy rossz döntés eltüntette őket, most egy jó döntés pedig helyreállíthatja mindet!

Bár volnának e vár(os)védő gondolathoz érett Városatyák is!

Dr Szabó László

Szögedi Védegylet
alapító-elnök

Ajánlott olvasmány: Költségvetési módosító indítvány a Szegedi vár föltárására és a maradványok konzerválására (Szögedi Védegylet)

http://www.ujszeged.hu/kepek/szeged_vara_egykor_03.jpg

Módosító indítvány
Szeged 2006. évi önkormányzati Költségvetéshez

A vizibástyá(k) újjáépítésének ötlete nem is új keletű, de nem is sürgető föladat. (2003-ban Novák István, városi főépítész vetette föl.) A Szegedi Vár, az Alföld legnagyobb téglavárának föltárása azonban stratégiai kérdés.

A Vár központi elhelyezkedése és helytörténeti jelentősége miatt hosszútávon föltétlen a Város idegenforgalmának meghatározó elemeként kezelendő, így a föltárható falmaradványok eredeti fénykorát idéző formájának helyreállításában érdemes gondolkodnunk.

Szép példát ad nekünk ebben testvérvárosunk, Turku, ahol az utóbbi 20 esztendőben szinte visszavarázsolták a középkori vár hangulatát, mely ezzel a Város fő látványossága lett. A nyaranta többszázezer(!) látogatót vonzó középkori fesztiválnak is e remek vár-múzeum ad helyet. A Szegedi Vár maradványainak föltárása és helyreállítása visszaadná a Város központi hangulati elemét, folyóparti életünk, történelmünk egy eltűnt, érdekes színfoltját…

Dr. Szabó László
a Szögedi Védegylet elnöke
Szeged önkormányzati képviselője

Kelt: Szegeden, 2006. Jégbontó hava (február) 7.-én

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor