Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Elkezdődött a szegedi Nagyszínház felújítása

Szögedi hírek 2012. máj. 23.

Elkezdődött a Szegedi Nagyszínház épületének felújítása, az európai uniós támogatással megvalósuló energetikai korszerűsítésnek köszönhetően csökkennek az üzemeltetési költségek és javul a közönség komfortja – közölte Gyüdi Sándor főigazgató szerdán a Szegeden, az ország harmadik legdrágább színházának városában.

A Szegedi Városvédő Egyesület, a Szögedi Védegylet elnöke közölte a bejelentés kapcsán, remélik, hogy műemlékjellegű elemek és egyéb értékek nem esnek áldozatul a fölújításnak, mint ahogy az Szegeden rendre történik. Legutóbbi botrányos eset a Dugonics téren a Rektori Hivatal „felújítása” kapcsán is megesett értelmetlen pusztítás volt. Ott „felújítás” címén átalakítás is zajlott, melyben tönkretették a „Ferenc József lépcsőt” , melyen még utolsó királyunk is járt egykoron. A városvédő egyesület kiemelt figyelemmel fogja kísérni a fölújítást, hogy hasonló neobarbár pusztítás „felújítás” címén Szegeden soha többé ne eshessék meg.
Ha pedig mégis megesne, úgy a felelősök viseljék annak a következményeit! Tanulságul a következőknek…

Az 1883-ban átadott színházépület Szeged egyik ékköve, utolsó felújítása azonban negyedszázada 1986-ban fejeződött be – mondta a beruházásról tartott sajtótájékoztatón a főigazgató. Akkor is számtalan épített érték veszett el, teljesen értelmetlenül – tette hozzá Dr Szabó László, a városvédő egyesület elnöke.

Az uniós és önkormányzati támogatással elkezdődött energetikai fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkennek a színház üzemeltetési költségei, és javulnak a körülmények, melyek a közönséget várják a teátrumban – tudatta Gyüdi Sándor.
Igaz Ágnes, az önkormányzat fejlesztési irodájának vezetője elmondta, a bruttó 417 millió forintos összköltségű beruházás legfontosabb eleme, hogy önálló kazánházat kap a színház, az épület fűtését eddig ugyanis a szomszédos bíróságról biztosították. Bizonyára az eredeti színházépületnek volt saját fűtése, ez is az előző „felújítás”-kor veszhetett el.
Most kicserélik az üzemi szárny radiátorait, illetve az előcsarnok és az emeleti társalgó az előző felújítás során készített, ám működésképtelen padlófűtését. Új tűzvédelmi rendszert alakítanak ki füst- és hőelvezetőkkel és egy hűtő-fűtő funkciókat is ellátó szellőzőgépház is épül. A külső szemlélő számára a beruházás leglátványosabb eleme a műemlék épület nyílászáróinak cseréi lesznek, az egyedi méretű és kialakítású ablakok és ajtók némelyikét ugyanis daruval kell majd kiemelni a helyéről – tudatta a szakember. Azt csak remélni merjük, hogy az eredeti keretek helyett nem otromba műanyaggal gyalázzák meg a történelmi épületet. – fejezte ki reményét a Szegedi Városvédő Egyesület.
A beruházás kivitelezője a szegedi székhelyű Dél-Konstrukt Kft., a munkálatok befejezési határideje augusztus 31.

(MTI-hír és a Szögedi Védegylet közleménye nyomán)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor