Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Utazás idegsebészi vezetéssel Karinthy koponyája körül

Rendezvények 2015. okt. 13.

Karinthy Frigyes koponyája körüli utazása invitál a szegedi Fekete ház: Dr. Kopniczky Zsolt idegsebész tart előadást a legendás író agydaganatának körülményeiről és érdekességeiről október 15-én, csütörtökön 18 órakor a Fekete házban.

1936-ban fedeztek fel agydaganatot Karinthy Frigyesnél, az ország egyik legismertebb és legkedveltebb írójánál. A tumor eltávolítását Magyarországon nem vállalták: Svédországba kellett utaznia, hogy megműthesse egy neves svéd orvos. Az utazásra és a beavatkozás költségeire nem volt elegendő pénze, így polgári nagyasszonyok gyűjtötték össze számára a szükséges összeget. Utazásuk azonban néhány napos csúszással kezdődhetett csak meg: Karinthy felesége ugyanis addig nem volt hajlandó útnak indulni, míg nem vásároltak számára egy kalapdobozt.

A műtét sikerült, Karinthy a lábadozásának időszakában folyamatosan, neje közreműködésével tudósította a hazai lapokat: egyfajta korabeli blogot vezetett, melyből később megjelent az Utazás a koponyám körül című regénye. A beavatkozás után Karinthy még két évet élt. 1938-ban Siófokon, cipőfűzője bekötése közben agyérgörcsöt kapott és elhunyt.

A Fekete házban most Dr. Kopniczky Zsolt idegsebész tart előadást Karinthy betegségének titkairól. A résztvevők megismerhetik az író agydaganatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket október 15-én, csütörtökön 18 órakor.

Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit október 15-én, csütörtökön 18 órakor a Fekete házban!

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor