Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

A Múzeumok Őszi Éjszakáján megnyílik a Fekete ház „tornya”

Rendezvények 2013. okt. 11.

Megnyílik a nagyközönség előtt a Fekete ház rejtélyes „tornya”. Október 12-én, a Múzeumok Őszi Éjszakáján tekinthetnek ki először a látogatók a Fekete ház panoráma-ablakából, ahonnan egyszerre látszik a dóm, a Somogyi utca, a Dugonics tér, a Hősök kapuja és az Aradi tér is. 

A Múzeumok Őszi Éjszakáját Szegeden is évek óta megrendezik a múzeumi szakemberek. Idén ismét színes kínálattal várják az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában október 12-én, szombaton este 18-tól egészen 23 óráig.

A Fekete ház a hétvégétől három újabb kiállítótérrel bővül: az eddig a munkatársaknak helyet adó három emeleti szoba enteriőr kiállítássá alakul át. Itt mutatják majd be a Fekete házat építtető Mayer család hatalmas méretű festményét, melynek szereplői meg is elevenednek a patinás szobában: bemutatják például azt a bájos porcelánbabát, mely a festményen is látható az egyik Mayer-kislány kezében.

Az érdeklődők ezentúl találkozhatnak Tömörkény István íróasztalával és Mikszáth Kálmán szecessziós szekrényével is- utóbbit a legendás író özvegye ajándékozta a közgyűjteménynek.

Maga az enteriőr-tárlat a polgári hangulatú szegedi lakáskultúrát idézi meg. A három új teremmel együtt a Fekete házban, a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén immáron nyolc kiállítótér várja a látogatókat.

Október 12. szombat 18.00-23.00

Múzeumok őszi éjszakája

 

Móra Ferenc Múzeum, Roosevelt tér 1-3.

18 órától: Kiállításokban tárlatvezetések, látványtárakban zseblámpás vezetések

18.30  A Dóm építése című kiállítást megnyitja Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök.

19.00 Szablyavívó bemutató

20.00 Dr. Fári Irén és Simoncsics János helytörténeti beszélgetése a Dóm építéséről

21.00 Alexandriai Szent Katalin a restaurátorok kezében

Új festménnyel gazdagodott a reneszánsz kiállítás: Cernotto: Alexandriai Szent Katalin című festményét állítjuk ki múzeumunkban. Szabó Tamás, szegedi főrestaurátor  a kép újjászületéséről, helytörténeti vonatkozásáról mesél.

22.00 Kraviavar együttes koncertje

Fekete ház, Somogyi u. 13.  18.00-23.00

20.00

Múmiák a vizsgálóasztalon

Érdekességek a váci múmia leletek feltárásáról és restaurálásról. Restaurátor és antropológus szakemberek munkájának összekapcsolódása egy közös előadásban.

Tárlatvezetések az Örkény 100+1 és a Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállításokban

Kass Galéria, Vár u. 7.  18.00-23.00

Nagy rajzolás- Alkossunk együtt!

Kass János- Madách: Ember tragédiája – A mű illusztrációiból rendezett kiállításba hívunk minden, közös alkotásra kész művészpalántát!

Vendégünk: Kass Eszter

Múzeumok éjszakája jegy: 500 Ft/fő, 1000 Ft/család. A jegy az összes múzeumi helyszínre érvényes.

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor