Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Horvátország leírja legszegényebb polgárainak adósságait

Cikkek 2015. jan. 03.

Európa példa nélküli adósságelengedést lát – de nem Görögországban.

Több ezer horvát fogja látni tartozásainak eltörlését hétfőn azon kísérlet részeként, hogy fellendítsék a gazdaságot azzal, hogy segítenek a háztartásoknak visszaszerezni a hozzáférést az alapvető lehetőségeikhez, köztük a bankszámláikhoz.

A terv, melyet „újrakezdés” néven emlegetnek, mintegy 60.000 polgár banki, távközlési és közüzemi tartozásainak törlését jelenti, egy a kormánnyal kötött alku részeként.

Mintegy 2,1 milliárd kuna (85 milliárd Forint) értékű behajthatatlan követelést fognak várhatóan leírni a hitelezők, akik aláírták a programot. Veszteségeik nem kerülnek visszafizetésre.

A háztartások minősítéséhez az adósságnak alacsonyabbnak kell lennie, mint 35.000 kuna (1,4 millió Forint), és a havi jövedelmük nem lehet magasabb, mint 1250 kuna (50 ezer Forint). Azok a horvátok, akik tulajdont birtokolnak, vagy van bármilyen magtakarításuk, nem részesülhetnek az adósságleírásból.

„Álláspontunk szerint ez az intézkedés mintegy 60.000 polgár esetében lesz alkalmazható,” – mondta Milanka Opacic, Horvátország miniszterelnök-helyettese (1). „Így ők egy esélyt kapnak az újrakezdésre az adósságteher nélkül.”

A becslések szerint a program 317 ezer horvát polgárt fog érinteni, a lakosság mintegy 20 százalékát, akiknek számlája tavaly júliusban befagyasztásra került a behajthatatlan követelések miatt, és akik újra hozzá fognak tudni férni a számláikhoz.

„Ez az első alkalom, hogy bármelyik (horvát) kormány megpróbálja megoldani ezt a nehéz problémát, és büszkék vagyunk rá,” – mondta Zoran Milanovic miniszterelnök a kabinet ülésén. (2)

Az egyezség ismert lesz Görögország számára is, ahol az új Sziriza kormány megpróbálja újratárgyalni a több milliárd eurós mentőcsomag feltételeit.

Az athéni értéktőzsde zuhant a múlt héten, melyhez a banki betét állományok csökkenése vezetett, és aggodalmak közepette a Sziriza vezette koalíció átveheti az ország hitelezőinek közvetlen irányítását, és leírhat több milliárd euró összegű lakossági hitelt.

(1) – http://hr.wikipedia.org/wiki/Milanka_Opačić
(2) – http://en.wikipedia.org/wiki/Zoran_Milanović

Forrás: The Telegraph – Új Világtudat – Horvátország leírja legszegényebb polgárainak adósságait 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Új Világtudat