Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Klebelsberg legkedvesebb klinikája, a lebombázott szegedi gyermekklinika

Cikkek 2014. szept. 29.

Gróf Klebelsberg Kunó (1875-1932), a Bethlen-kormány legendás vallás- és közoktatásügyi minisztere (1922-1932), városunk országgyűlési képviselője Trianon után nemzetünk felemelkedésének zálogát a kultúra, oktatás, tudomány, egészségügy kiemelt fejlesztésében látta. Ennek érdekében, páratlan módon, a nemzeti jövedelem 10-15%-át fordította ezen nemes célokra!

Bár nem volt magyar város, mely ne kapott volna tőle valamit, legközelebb állt hozzá városunk. Ekkor épült meg az egyetemi városrész, klinikák, Dóm téri épületegyüttes, Fogadalmi templom nagyobb része a világ egyik leghatalmasabb és legszebb zengésű orgonájával, 18 új iskola, 10 játszótér.

Klebelsberg az egész szegedi egyetem építését a klinikákkal azokon belül is a gyermekklinikával kezdte, ezzel hangsúlyozva az egészségügy, és ezen belül a gyermekellátás fontosságát. Az egyetem alapkövének letétele egyben a gyermekklinika alapkövének letételét is jelentette, melyen személyesen is jelen volt. Ezen alkalomból írja a következőket: „Én a nemzetek kultúrfokának megállapításánál fő kritériumként azt keresem, mekkora a gyermekhalandóság… Mentől műveltebb, civilizáltabb és erkölcsösebb egy nemzet, annál jobb dolga van annál a nemzetnél a gyermeknek. Ez a nemzetek kultúrfokának, az én meggyőződésem szerint, az első fokmérője.” Ma is érvényes megállapítások!

Klebelsberg a gyermekklinikával különös szeretettel törődött, amikor a pénz elfogyott, a költségvetésből külön 400 ezer aranykoronát biztosított a kiadásokra. Az építkezéseket rendszeresen meglátogatta. A klinika amerikai gyorsasággal, 2 év és 4 hónap alatt készült el, és a kor legmodernebb elvárásainak is megfelelt. Volt benne EKG, röntgen, kémiai és bakteriológiai laboratórium, könyvtár, tanterem, kápolna, szeptikus és aszeptikus műtők, automatizált tejkonyha, fotólaboratórium, kísérleti állatistállók, játszószobák, levegőztető balkonok a gyerekeknek, lakások orvosok, nővérek és apácák részére. Mai szemmel is bámulatos és páratlan, hogy a klinika ablaküvegei átengedték a Nap UV- sugarait, hogy a gyermekek D vitamin ellátása így is biztosított legyen.

Klebelsberg jelen volt a 85 évvel ezelőtti ünnepélyes átadáson 1929. március 11-én, beszédet is tartott, beszélgetett a gyermekekkel, a vendégkönyvbe tett első bejegyzés is az övé. Ekképpen emlékezik a Pesti Naplóban: „Csak legutóbb is büszkén mutattuk a svéd pénzügyminiszternek a szegedi gyermekklinikát, mint Európának egyik legtökéletesebb ilyen intézményét.”

Az 1944. április 3-tól kezdődő és egyre fokozódó amerikai-angol légitámadások miatt az egyetem, Alsótanyán (Mórahalom) szükségkórházat létesített, mely Szent László nevét viselte. A gyermeket a klinikák előtt járó gazdasági vasúttal ide szállították, a klinika tetejére vörös keresztet festettek. Hiába. Az amerikai liberátorok bombázása következtében 70 éve, 1944. szeptember 3-án 10 óra 45 perckor Klebelsberg „legkedvesebb klinikája” teljesen megsemmisült. Csodálatos módon sértetlen maradt a klinika előtti Anyaság szobor, mely ma is a bejáratot ékesíti, és ugyancsak Klebelsberg ajándéka.

/Hencz Péter/

Forrás: Klebelsberg legkedvesebb klinikája, a lebombázott szegedi gyermekklinika (med.u-szeged.hu)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Hencz Péter