Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Botrány a szegedi tekés szerződés körül

Cikkek 2007. aug. 22.

Szeged – Botrány tört ki Szegeden, mert az önkormányzat olyan szerződést kötött a Teke Club Kft.-vel, amely szerint a teke- és bowlingcentrum a magánvállalkozásé lett. Kohári Nándor fideszes képviselő korrupció gyanúja miatt több helyen is feljelentést tett.

Botrány tört ki Szegeden, mert az önkormányzat olyan szerződést kötött a Teke Club Kft.-vel, amely szerint a teke- és bowlingcentrum a magánvállalkozásé lett. Kohári Nándor fideszes képviselő korrupció gyanúja miatt több helyen is feljelentést tett. A kft. ügyvezetője, Karsai Ferenc azt mondja, amit felépítettek, az jogosan a tulajdonuk.

Korrupcióval vádolta meg Kohári Nándor a szegedi önkormányzatot. A fideszes képviselő feljelentést tett az Állami Számvevőszéken és az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert szerinte az önkormányzat a város számára hátrányos vagyonátruházási szerződést kötött ez év júliusában a Teke Club Kft.-vel, amely a Ferroép Szegedi Tekézők Egyesületét működteti. A közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnöke szerint minimum 70 millió forintos kár érte a várost azzal, hogy az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a kft. 87 százalékos tulajdonos lett.

– A város négyzetméterenként egy forintért földhasználathoz juttatta a Teke Club Kft.-t. A cégnek az 1910 négyzetméteres területért húsz év alatt összesen nettó 13,5 millió forintot kell fizetni. Ha meg kellett volna vásárolnia a frekventált területen az ingatlant, az legalább 80 millió forintjába került volna – mondta Kohári Nándor. Hozzátette: a cégnek nem kellett közműfejlesztési hozzájárulást fizetnie, csak almérőket vásárolni. A képviselő azt is nehezményezte, hogy a város jogellenes versenyelőnyt nyújtott a Teke Club Kft.-nek.

A cég még 2004-ben kapott zöld utat a Kisstadionban a teke- és bowlingcentrum felépítésre. Az önkormányzati tulajdonú területen a létesítményt a tekecsapat főszponzora és a Teke Club Kft. akkori egyik tulajdonosa, a Ferroép Zrt. nettó 190 millió forintért építette meg.
– Úgy gondolom, az általunk felépített létesítmény jogosan képezi a Teke Club Kft. tulajdonát. Havonta minimálisan 1 millió 800 ezer forintot kell kitermelnünk, hogy a banki kölcsönt vissza tudjuk fizetni. Ezért működtetünk büfét és szállót is – mondta Karsai Ferenc, a kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Ferroép Szegedi Tekézők Egyesületének is az irányítója.

Az ügyvezető kijelentette: fontolgatja, hogy Kohárit jó hírnév megsértése és rágalmazás miatt feljelenti. – A képviselő azt sugallja nyilatkozataiban, hogy megvesztegettük az önkormányzati tisztségviselőket. Emellett nem mehetek el szó nélkül – magyarázta.

Kohári Nándor szerint nem robbant volna ki botrány, ha a szerződést úgy kötik, hogy húsz év elteltével a felépített teke- és bowlingcentrum az önkormányzat tulajdona marad. Véleménye szerint ennyi idő alatt a befektetőnek busásan megtérül a pénze és a város is egy sportlétesítménnyel gazdagabb lehetett volna.

Ferroép-munkák: 3 milliárd 830 millió

A tekecsapat főszponzora, a teke- és bowlingcentrum felépítője, a Ferroép Zrt. az elmúlt két évben több önkormányzati beruházás kivitelezését nyerte el.
1. Városi kórház: 1 milliárd 600 millió
2. Tömörkény gimnázium: 600 millió
3. Vedres szakközépiskola: 740 millió
4. Reök-palota: 440 millió
5. Ifjúsági ház: 450 millió
Összesen: 3 milliárd 830 millió
Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, korábban is milliárdos nagyságrendű munkákat végeztek, csak nem Szegeden. A Ferroép az egészségügyi és tanintézetek felújításának a specialistája – közölte. – A kirobbant ügyben nem érzem magunkat érintettnek, mert nem vagyunk már a Teke Club Kft. tulajdonosai között. Egyébként, ha egy cég saját vagyonából áldoz sportcélú létesítményre azt meg kell becsülni. A világszínvonalú tekecentrum a város és a csapat hírnevét is öregbíti – mondta Nemesi Pál.
A Pick is szeretne ingyenföldetKarsai Ferenc, a Teke Club Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, ha az önkormányzat kifizeti a teke- és bowlingcentrumra ráköltött pénzt, akkor eladják neki. De utána – ugyanúgy, mint a Pick Szeged és a Szeviép-Szeged csapatai – ingyenesen szeretnék használni a városi létesítményt.
Lele Ambrus, a Pick Szeged kézilabda csapatának ügyvezető elnöke szerint a magánerős beruházásoknak örülni kell és hagyni kell működni. Hozzátette: nagyon örülnének, ha a Pick Szeged is kapna olyan áron önkormányzati területet, mint a tekések. – Ez esetben sportcsarnokot építenénk – mondta Lele Ambrus. Domokos Mihály, a Szeviép-Szeged női kosárlabda csapatának ügyvezetője soproni példát említett, ahol a sportcsarnokot az egyesület üzemelteti. – Egyre csökkennek a klasszikus szponzorálások, ezért a komoly egyesületeknek más utat is járniuk kell, hogy eltartsák csapatukat – fejtegette az ügyvezető.

Forrás: Délmagyar

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Délmagyar