Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Douchev-Janics Natasa visszatér Szerbiába?

Sporthírek 2012. szept. 20.

Amin korábban még csak jót mosolyogtunk, akár megtörténhet: olimpiai bajnok kajakosunk Douchev-Janics Natasa visszatérhet Szerbiába.

Először viccnek hittük. Aztán egy-két információ birtokában már elbizonytalanodtunk. Utána pedig meglepődtünk, egyben rádöbbentünk, hogy a kirakójáték utolsó darabja nagy valószínűséggel a helyére került. Ami korábban pletyka volt, ma már szinte valóság: az EDF DÉMÁSZ-Szeged színeiben háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa a jövőben a nemzetközi versenyeken lehetséges, hogy Szerbia színeiben indul – akár már 2013-ban is. Információink szerint a kajakos a Magyar Kajak-kenu Szövetséghez eljuttatott egy elektronikus levelet, amelyben jövőbeni terveiről, a távozásáról ír.

fotó: Schmidt Andrea

– Délután arról értesültem, hogy a férj, Andró külföldön akarja az edzői pályafutását folytatni, a felesége, Douchev-Janics Natasa pedig szeretne mellette maradni. A Magyar Kajak-kenu Szövetséghez szeptember 30-áig be kell nyújtani egy átigazolás iránti kérelmet, majd a hazai szövetségnek mindezt november 30-áig a nemzetközi szövetség felé is továbbítania kell. Mi van akkor, ha a magyarok ezt elutasítják? Jövőre nem versenyezhet a nemzetközi viadalokon, viszont egy év kihagyás után már nem kell végigjárni ezt a procedúrát. Natasa pontosan olyan szerb állampolgár, mint amilyen magyar, viszont a versenyzési engedélyhez kell a magyar hozzájárulás is. Az elmúlt tizenkét évben hat olimpiai érmet hozott a városnak, ebből három aranyérem volt, és ez egyesületi, de még városi szinten is minden idők legjobb eredménye. Biztos azonban, hogy nem tudta volna elérni ezeket a sikereket a klub és Szeged segítsége nélkül, főleg az első időszakban, de az elmúlt néhány évben sem. Ha úgy hozza az élet, hogy el kell válni, akkor mi barátilag, békésen szeretnénk. Nagyon nehéz elfogadni, hogy a három olimpiai cikluson keresztül az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE-vel összeforrott név, Janics Natasa nem maradhat szegedi. Mi még bízunk benne, hogy nem így lesz. Hozzánk szerződés köti december 31-éig, így megvétózhatnánk az országváltását, de ha menni akar, nem akadályozzuk meg – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a klub igazgatója.

Douchev-Janics Natasa 2001 januárjában igazolt Szegedre, de már 1999-től Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával dolgozott. Azok után, hogy szerb színekben 2000-ben olimpiai negyedik lett K1 500 méteren, 2004-ben K1 és K2 500 méteren is aranyérmet nyert – immár magyar versenyzőként. A sikertörténet 2008-ban folytatódott egy K2 500 méteres elsőséggel, illetve K4 500 méteren egy ezüstéremmel. Az ötödik olimpiai medált K2 500 méteren idén szerezte Londonban, majd K1 200 méteren született meg egy bronzérem révén a hatodik medál. Emellett „összelapátolt” még 18 világ- és 17 Európa-bajnoki aranyérmet is, nem beszélve a további dobogós helyekről.

– Nem beszéltem vele már egy ideje, és amióta elment nyaralni, azóta nem is volt Magyarországon. A legutolsó információ vele kapcsolatban az, hogy szeptember végén Szegedre jön. Közel tíz évet dolgoztunk együtt, ilyen hosszú időt Kovács Katalinon és Petrovics Kálmánon kívül még senki sem töltött el vele. Jóban, rosszban a rendelkezésére álltunk. Nemcsak mint menedzser vagyok csalódott, hanem mint közeli barát, ami érzelmileg is megvisel. Rosszul érzem magam a bőrömben, mert valamiért én sem kaptam tájékoztatást a terveiről. Eddig nem volt jellemző rá, hogy önálló utakon jár. Az én szerződésem lejár december 31-én, ez pedig azt jelenti, hogy bárkivel tárgyalhat – vélte Csonka Gábor, Natasa menedzsere, aki így folytatta: – Sportot szerető magyar emberként el vagyok keseredve, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha Natasa tényleg szerb színekben indul a jövőben, akkor Benedek Dalmával, valamint az olimpián járt két szerbiaival már egy igen ütőképes női kajakos csapat alakul déli szomszédunknál. Benedekkel kipróbálták már a párost, pozitív tapasztalatokat fogalmaztak meg. Nem kell évente jó néhányszor megszakadniuk, mint nálunk, elég egy verseny, és máris a vb-re vagy az olimpiára készülhet. További nyomós ok lehet, hogy a férj kapott egy állást. Profi versenyző, oda megy, ahol jobbak a feltételek, és ez nem csak a pénzügyi részre vonatkozik.

Megpróbáltuk elérni Douchev-Janics Natasát is, ám telefonon mindez nem sikerült. A Facebookon Almási Piroska, Natasa kislánya, Milana bébiszittere magyar idő szerint 17.25-kor tett fel egy mobilképet, amely szerint Szófiában ekkor 13 Celsius-fok volt. Így a család feltételezhetően még a bulgáriai fővárosban tartózkodik.

– Szeretnénk, ha továbbra is a magyar válogatott tagja maradna, nagyon sajnálnánk, ha más ország színeiben folytatná – mondta Ábrahám Attila, a magyar szövetség főtitkára az nso.hu-nak.

Ami az olimpiai életjáradékot illeti, a jogosultsághoz magyarországi bejelentett lakcím és magyar állampolgárság kell, ezek pedig Douchev-Janics rendelkezésére állnak.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor