Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Vona: nem lehet feltartóztatni a székely autonómiatörekvést

Piros-fehér-zöld hírek 2013. okt. 27.

A Jobbik elnöke szerint vasárnap a Székelyek nagy menetelésével bizonyossá vált, hogy a székely autonómiatörekvést nem lehet feltartóztatni.

Vona Gábor ezt azután mondta az MTI-nek telefonon, hogy ő maga is részt vett a háromszéki meneten Kézdivásárhelynél.
A székelyföldi menetelés – túl az ott tapasztalt felemelő élményen – olyan erőt mutatott fel, amelyet az egész világnak meg kell látnia és hallania – mondta a Jobbik elnöke, aki szerint bizonyossá vált, hogy a székely autonómiatörekvést nem lehet feltartóztatni.
A politikus – mint fogalmazott – a résztvevők nagy számából és elszántságából azt olvasta ki, hogy „ez egy győztes ügy, most már csak végig kell menni ezen az úton”. Előbb-utóbb a román államnak is figyelembe kell vennie, hogy ilyen tömeges akarattal nem lehet szembemenni – tette hozzá.
Vona Gábor emlékeztetett, hogy pártja szombati kongresszusa után indult – száz jobbikos társaságában – Székelyföldre, és mivel a kongresszuson miniszterelnök-jelöltté választották, ebben a minőségében ez volt az első hivatalos útja.
A résztvevők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, amelyen Székelyföld területi autonómiáját követelték, és tiltakoztak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen. A menet résztvevői a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 14 gyülekezési pontban találkoztak, ökumenikus istentiszteleteket hallgattak meg, majd 26 menetoszlopot alkotva egymással szembe indultak. A menetoszlopok összetalálkozásával 53 kilométeres összefüggő oszlop alakult ki az országúton.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor