Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Megkoszorúzták Tormay Cécile írónő emléktábláját

Koszorúzással emlékeztek Tormay Cécile-re születésének 137. évfordulóján, hétfőn. Az írónő egykori lakóházán, a VIII. kerületi Kőfaragó utcában található emléktáblánál a Tormay Cécile Kör, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kerényi Imre helyezte el az  emlékezés virágait.

Az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: örömet érez, hogy a Tormay Cécile Kör által meghirdetett, kezdetben „nem nagy sugarú” emlékév végül gazdag programsorozatban csúcsosodott ki, hiszen konferenciákkal, szoboravatással és emléktábla-avatással is tisztelegtek az írónő előtt.
Kiemelte, hogy az október 3-án elindult Nemzeti Könyvtár-sorozat első kötete is Tormay Cécile egyik regénye. A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy A régi ház című történetet 17 nyelvre fordították le.
„A civil kezdeményezés és a politikai szándék gyönyörűen, puhán összetalálkozott” – vélekedett, méltatva a Törley Mária készítette szobrot, amelyet március 31-én avattak fel a Szent Rókus Kórház előtti parkban. A szobrot a jelenlevők szintén megkoszorúzták.
A politikus arról is beszélt, hogy Tormay Cécile művei először 1919-ben, a „tanácsköztársaság” (Vörös Terror) idején kerültek indexre az írőnő politikai munkássága miatt. Hozzátette: az olyan írók, mint Wass Albert, Herczeg Ferenc vagy Tormay Cécile nemkívánatos személyek lettek, a „balliberális kánonba” az ő életművük nem fért bele. Szerinte ennek az az oka, hogy ezen alkotók a nemzeti oldalhoz tartoztak.     „Visszahozzuk a mi kánonunkat” – fogalmazott a politikus, aki a kerület alpolgármesterének, Sántha Péternének a Nemzeti Könyvtár eddig megjelent köteteit tartalmazó könyvcsomagot ajándékozott. Mint megjegyezte, ez a 31. csomag, az elsőt a miniszterelnök kapta.
Sántha Péterné, a kerület alpolgármestere hangsúlyozta: Tormay Cécile a Józsefvárosban töltötte írói és közéleti szempontból legaktívabb éveit. Egykori lakóháza homlokzatát önkormányzati-kormányzati összefogással újították fel az emlékévre.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az írónő emléktábláját ötször öntötték le vörös festékkel ismeretlenek, de minden alkalommal le fogják tisztítani azt.
A politikus méltatta az író műveit, felidézte közéleti tevékenységét, például azt, hogy ő hozta létre a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív-keresztény szellemiségű női szervezetet, valamint a Napkelet című folyóiratot, amelynek főszerkesztője is volt.

(MTI)

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor