Scroll To Top
2016. Álom hava (December) 05.-e - Ünige, Csaba, Bács, Bacsó, Vilma, Sebő neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

Szeged a halott Város

Új zebracsapat érkezett a Szegedi Vadasparkba

Örömhírek 2014. aug. 08.

Egy idősebb kancából és két egy év körüli csikóból álló Böhm-zebracsapat (Equus quagga boehmi) érkezett a Szegedi Vadasparkba, az afrikai patásokat a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a zsiráfház erkélyéről.

A Tisza-parti város zebraállománya jelentősen fiatalodott azzal, hogy egy új csapat érkezett a régi felváltására – mondta Veprik Róbert igazgató.
A vadasparkban korábban Hartmann-hegyizebrákat neveltek, amelyek egy másik magyarországi állatkertbe kerültek, a nagyobb csordák helyett családokban élő alfaj szaporítása ugyanis nem sikerült. A két kanca épphogy megtűrte egymást, egy ivarérett csődör befogadására azonban esély sem volt.
A szakemberek ezért döntöttek úgy, hogy új csapat gondozásába fognak. Egy hollandiai szafariparkból az alföldi zebra egyik alfajához tartozó Böhm-zebrák érkeztek Szegedre. Az állatok a szükséges karanténidőszak és állatorvosi vizsgálatok elvégzése után foglalhatták el végleges lakhelyüket, a zsiráfházat, majd a külső kifutót is birtokba vehették.
Az új szegedi Böhm-zebracsapat egy csődörből és két kancából áll, közülük a hím és az egyik nőstény, név szerint Secret és Indira még igen fiatal, tavalyi születésű, míg Britt egy idősebb, tíz év körüli kanca.
A Közép- és Kelet-Afrikában honos Böhm-zebra az alföldi zebrák legkisebb – 120-140 centiméteresre megnövő – alfaja, tömegük általában 300 kilogramm. Általában 17-18 egyedből álló, egy csődör vezette csapatban élnek. Bár az alfaj természetvédelmi helyzete kedvezőbb, mint a veszélyeztetett hegyi és Grevy-zebráké, egyes területeken – főleg Ruanda, Szomália és Szudán polgárháborús övezeteiben – jelentősen csökken a létszáma, sőt, egyes vidékekről – így Burundi területéről – ki is pusztult. Nemcsak húsáért és bőréért vadásszák, hanem sokszor a legelő háziállatok vetélytársát látják benne a helyi állattenyésztők, ez utóbbi számos nagy afrikai patás kipusztításának oka volt.
Az új zebracsapatot hosszabb távon szaporítani szeretnék, az első zebracsikó születésére 2-3 év múlva lehet majd számítani.



Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

admin