Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Doktorik

Olvasói levelek 2012. ápr. 05.

A Schmitt-ügy kapcsán elég a körülöttem doktorált elvtársak témáit és módszereit megemlítenem. Mivel sose voltam vonalas ember, már kandidátusi értekezéssel is felérő idegenforgalmi földrajzi doktorátussal (témavezetőm Dr. Jakucs László volt) kilenc évig csupán a Szegedi Orvostudományi Egyetem kollégiumi tanári tisztjét tölthettem be, egy félművelt, mutyizó, mulatozó, unatkozó, alkoholista, bagós, kávézgató kollektívában, ahol gyakorlatilag semmit se kellett tennem.

Igazgatóm, dr. Bella Károly Nyíregyházáról, párthaveri hátszéllel ejtőernyőzött a Szegedi Orvostudományi Egyetemi Kollégiumok igazgatói székébe, hogy két lányát könnyebben bejuttathassa az egyetemre. Jó adag kisebbségi komplexussal küszködve igyekezett beilleszkedni a doktorok hierarchiájába, ezért mindenáron „doktorálnia kellett”.

Nem is ember az, akinek nincs az a kis piszok a neve előtt – hangoztatta rendszeresen. Közben engem is kikezdett a kollégiumi bulikon rendszeresen lerészegedő dr. Fülöp János igazgató úrral egyetemben:

„te csak egy doktorandusz vagy, mert még nem ünnepeltük meg a doktorrá avatásodat”. Már pedig dr. Fülöp János, a Szegedi MÁV Kollégium igazgatója, az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet alakulatok tolmácsa hasát kidüllesztve, bajuszát megpödörve meghatározó karaktere volt az eszem-iszom összejöveteleknek. Fennen hangoztatta, hogy ő bezzeg komoly témából, russzisztikából doktorált.(Már rég elhunyt, agyonitta, agyondohányozta magát.)

Aki keres, az talál – rövidesen hősünk, Bella Károly is megtalálta módját. Egyetemi könyvtáros ismerőse, Szentirmay Laci megsúgta neki, hogy a SZOTE Kollégiumok leukémiában elhunyt korábbi igazgatója, dr. Pigniczky György kollégiumhasznosításból doktorált, talán lehet hogy még nem csontozta le teljesen ezt a témát… Mivel második menyasszonyom édesanyja, Görög Lajosné a József Attila Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszékének titkárnője volt – vállaltam, hogy utánanézek a témának az Ágoston-tanszéken.Korábbi anyósjelöltem, Etuka elém tett egy spirálfüzetet, melyben megtaláltam, hogy kik, milyen témákból doktoráltak. Nem csak dr. Pigniczky György doktorijára leltem rá, hanem dr. Fülöp Jánoséra is, aki valójában nem is russzisztikából készítette dolgozatát, hanem „Ideológiai nevelés lehetőségei a Szegedi MÁV Kollégiumban” címmel. Dr. Pigniczky György témájából kiindulva végül Bella Károly is elkészíttette doktoriját úgy, hogy egyik kolléganőmmel, a Jancsó Kollégiumban szintén kollégiumi tanárként senyvedő Talpayné Kremser Anna bölcsész tanárnővel megíratta, aztán miután az szülési szabadságra ment, helyére dr. Rácz János lányát vette fel – ezzel politikailag is egyengetve disszertációjának elfogadását. Nagyívű doktorijában tudományosan megfogalmazta, hogy bizonyos hallgatói létszám mellett hány légköbméterre, hány ágyra, zuhanyrózsára, toalettre van szükség. De legalább ő is doktor lett, volt is nagy eszem-iszom, dínomdánom ennek örömére, többen teljesen lerészegedtek. Azóta ő is elhunyt, mivel egyik cigiről a másikra gyújtott – nem kímélve munkatársai egészségét sem. Legutóbb meg a Hódmezővásárhelyen nyilvánosságra hozott ügynöklista prominensei között leltünk rá.

Ez csak egy volt a teljes foglalkoztatású kádárista demokrácia munkahelyei közül, lustálkodással, dorbézolással, nyálas kézcsókokkal, virágcsokrokkal és tekintélyt parancsoló doktorokkal.

Üdvözlettel: Somorjai Ferenc

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

Szerkesztőségünk természetesen az olvasói levelekkel való egyetértés, vagy egyet nem értés jogát mindenkoron fönntartja.

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor