Scroll To Top

Szeged, ahol ma a sikkasztást, a haverhízlalást
és hűtlen kezelést, a hagyománypusztítást „fejlesztés”-ként emlegetik...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Korrupció miatt halálbüntetés – Kínában

Kitekintő, Külhoni tallózó 2013. júl. 08.

Korrupciós bűncselekményekért halálra ítélték a volt kínai vasútügyi minisztert – közölte hétfőn az ügyet első fokon tárgyaló pekingi bíróság. A büntetést két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlatban általában az életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű.

    Liu Cse-csün politikai jogait élete végéig megvonták, személyi vagyonát elkobozták, és – az ítélet szerint halmazati büntetésként – hivatali hatalmával való visszaélés miatt 10 év börtönt is kiszabtak rá.
A bíróság megállapította, hogy Liu 1986 és 2011 között helyi vasúti vezetőként, majd tárcavezetőként visszaélt a beosztásával, és 11 embert előléptetéshez, illetve építési és szállítási megbízásokhoz juttatott. Mindezekért cserébe 64,6 millió jüan (mintegy 2,3 milliárd forint) csúszópénz fogadott el.
Miniszterként szabályellenesen egy családot vállalati részvények megszerzéséhez segített. A vállalkozókat hatalmas nyereséghez juttatta, miközben a közvagyonban hatalmas kár keletkezett.
Liu bírósági tárgyalását csaknem egy hónapja tartották, körülbelül ötven ember jelenlétében, s ügyvédje „több ok miatt” viszonylag enyhe büntetésre számított.
A kínai média akkori beszámolói szerint az 59 éves Liu a három és fél órás tárgyalást végigállta, majd tíz percen át beszélt, helyenként könnybe lábadt szemekkel. Elismerte bűnösségét és köszönetet mondott a pártnak, amiért tanította, s bocsánatot kért, amiért nem tudott helytállni a posztján.
Liu 2003-ban került a vasútügyi minisztérium élére. 2011 elején először a pártbizottsági titkárságból, majd miniszteri posztjáról is eltávolították, ügyében „súlyos fegyelmi vétség” miatt vizsgálatot indítottak. A kommunista pártból történő kizárását tavaly, a párt 18. kongresszusát megelőző központi bizottsági ülésen hagyták jóvá. Hivatalosan áprilisban helyezték vád alá.
Az utóbbi években több súlyos vasúti szerencsétlenségből is arra lehetett következtetni, hogy a beruházások minőségével nincs minden rendben, s ezt az utólagos vizsgálatok igazolták. Más korrupciós botrányok is történtek a közlekedési tárcánál. Liu testvére, Liu Cse-hsziang, Vuhan város vasúti irodájának volt a helyettes igazgatója, 2006-ban korrupciós ügyek miatt szintén felfüggesztett halálbüntetést kapott.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor