Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Környezetvédők tiltakoznak a ciános aranybányászat ellen Déván

Környezetvédelem 2014. febr. 03.

Kilenc környezetvédő aktivista kezdett tiltakozásba hétfő délelőtt a cián felhasználású aranybányászat ellen a Minvest román állami bányatársaság dévai székházánál – közölte az Agerpres hírügynökség.

A tiltakozók egy tűzoltólétrán feljutottak a bányavállalat épületének a tetejére, ahonnan óriásmolinókat lógattak le, amelyeken a cián felhasználású aranybányászat betiltását kérik. A tiltakozók hangosbemondón olvastak fel egy petíciót, amelyben azzal vádolták a román állam intézményeit, hogy törvénytelenül támogatják a környezetet veszélyeztető bányavállalatokat.
A petíció szövegét a verespataki bányanyitást ellenző Alburnus Maior Egyesület hozta nyilvánosságra honlapján. A petíció „a Minvest társaságot elfoglaló” román és német állampolgárok nevében foglal állást hat olyan erdélyi bányaprojekttel szemben, amelyeknél ciánt készülnek felhasználni a kibányászott arany kiválasztására. A felsorolásban többek között Verespatak és Felső-Csertés is szerepel.
A tiltakozók közölték elítélik a Ponta-kormány arra irányuló szándékát, hogy újabb bányatörvény-tervezetet terjesszen be a parlamentbe, és követelik a tisztsége ellátására méltatlanná vált Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter lemondását.
„Figyelmeztetjük Victor Ponta miniszterelnököt, hogy nem marad következmények nélkül egy olyan törvénytervezet újabb parlamenti elfogadtatási kísérlete, amelynek visszatetsző kitételei kizárólag a bányaipar érdekeit tartják szem előtt” – áll a tiltakozók közleményében.
A környezetvédő aktivisták arra a morális problémára is felhívták a figyelmet, hogy Dan Sova, a nagyberuházásokért felelős miniszterként „a kormány asztala mellől javasol jogi megoldásokat az édesanyja ügyvédi irodájának a kliensei számára”. A tiltakozók arra utalnak, hogy a verespataki bányanyitásra készülő Rosia Montana Gold Corporation társaság jogi képviseletét a miniszter édesanya által vezetett Sova és társai ügyvédi iroda látja el.
„Arra kérjük Románia állampolgárait, (…) ne feledjék az 1971-es felső-csertési, és a 2000-es nagybányai borzalmas balesetet. Nem akarjuk, hogy megismétlődhessenek ezek a tragédiák” – áll a tiltakozók közleményében.
A tiltakozók egyike az Agerpresnek elmondta, azért választották a Minvest dévai irodaépületét a tiltakozásuk helyszínéül, mert ez a cég képviseli a román államot azokban a vegyesvállalatokban, amelyekben a kanadai többségi részvényesek cián felhasználásával akarnak aranyat bányászni Romániában.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor