Scroll To Top

Szeged, ahol ma a sikkasztást, a haverhízlalást
és hűtlen kezelést, a hagyománypusztítást „fejlesztés”-ként emlegetik...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Egyiptomi kiállítás nyílt a Fekete házban

Kiállítások 2014. máj. 09.

A Móra Ferenc Múzeum nagyszabású egyiptomi kiállításának második állomásaként az ókori mumifikálást, orvoslást és írást bemutató tárlat nyílt a Fekete házban.

Fogas Ottó múzeumigazgató a megnyitó előtt az MTI-nek elmondta, hogy Az egyiptomi múmia – A balzsamozás terme négyszáz négyzetméteren mintegy kétszáz tárgy segítségével mutatja be a balzsamozás az ókori Egyiptomban alkalmazott technikáját, az írásbeliséget és az egykori orvostudomány titkait.
A kiállításon látható korabeli emberi és állati múmia, több mint kétezer éves festett fa gyermekszarkofág, egy csaknem 3400 éve készült, Tutanhamon nevével ellátott gyűrű éppúgy, mint a balzsamozáshoz használt anyagok, eszközök vagy írószerszámok.
A tárlat célja az ókori egyiptomi kultúra tudományos igényű bemutatása mellett, hogy a látogatók számára minél inkább átélhetővé tegye az akkori kort – hangsúlyozta a muzeológus, hozzátéve: éppen ezért a kiállított tárgyak között szerepel több állat eredeti ókori egyiptomi leletek alapján készült tapintható múmiája vagy egy Kr. e. 7-4. századból származó, bazaltból faragott Kockaszobor mészkőből készült, modern, szintén megfogható változata is.
A pénteken nyílt tárlat A fáraók Egyiptoma című kiállítássorozat második állomása. Áprilisban a Kass Galériában nyílt a halotti kultuszt bemutató tárlat, júniustól pedig a Móra Ferenc Múzeum főépületében is az ókori Egyiptomnak szentelt kiállítás várja a látogatókat. A három kiállítóhelyen kilenc teremben összesen 1200 négyzetméteren mutatják be az ókori kultúrát mintegy négyszáz tárggyal.
A tárlatok anyagát Európa több múzeumából kölcsönözték, az eseménysorozat biztosítási értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Érkeznek tárgyak egyebek mellett a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a heidelbergi egyetem gyűjteményéből, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum is bekapcsolódott a programba.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor