Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

Egy régész Afganisztánban- Paluch Tibor fotókiállítása a Móra-múzeumban

Kiállítások 2014. febr. 07.

14 hónapon keresztül mentette Afganisztán ritkaságnak számító, több ezer éves leleteit egy magyar szakember. Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze rendkívül értékes buddhista emlékekre bukkant nemzetközi csapatával az afgán hegyekben. A megfeszített munka folyamatát, az ottani mindennapokat mutatják be egy fotókiállítás keretében a Móra-múzeumban, melyet február 7-én, pénteken 17 órakor nyitnak meg.

Paluch Tibor végigfotózta a Mes Aynak település melletti régészeti feltárás 14 hónapját. A magyar régész egy nemzetközi expedíció tagjaként Afganisztánban tárta fel egy többezer éves város romjait. A területen hamarosan rézbányát nyitnak, ezért megfeszített tempóban haladtak a munkálatok, melyeket folyamatos katonai jelenlét mellett folytattak.

Paluch és régésztársai a bánya területén felépített barakkokban laktak, mellettük közel 600 helyi is részt vett a munkálatokban. Az ásatáson különböző buddhista szobrokat, különleges épületegyütteseket és pénzverdét is találtak.

A feltárás folyamatát, a katonai felügyelet mellett zajló régészeti munkát és az afgán hétköznapokat is bemutatja az „Egy régész Afganisztánban” című fotókiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, melyet február 7-én, pénteken 17 órakor nyitnak meg.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor