Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális (törvénytelen) bevándorlás támogatása bűnrészesség !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának végre a jog talajára lépni !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Száz fotó a XX. századi Szeged száz évéről

Kiállítások 2014. febr. 05.

100 fotóval szemléltetik Szeged 100 évét a Fekete ház új kiállításán. A XX. századi Szeged villanófényben című tárlaton a látogatók megismerhetik a város egy évszázadának mindennapjait vagy éppen történelemformáló pillanatait. A február 6-án, szerdán 17 órakor nyíló kiállításon minden évtizedről 10 képet mutatnak be a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből.

A tárlaton a századforduló évtizedétől egészen a 90-es évekig tíz-tíz fotográfia érzékelteti a szegedi történéseket.

Szeged egyszerre sajátos és egyszerre tipikus XX. századi magyar város. Szegedről indult útnak 1919-ben Horthy új kurzusa; a két világháború között Szeged egyetemi várossá, püspöki székhellyé és – meghatározó részben Klebelsberg Kunonak köszönhetően – kulturális központtá vált; 1956-ban pedig itt, a szegedi egyetemen lobbant fel a forradalom lángja.

Szeged alakítója a múlt századnak, de a városon jó és rossz értelemben is ott a lenyomata a XX. század történéseinek. A most nyíló fotókiállítás egyfajta töprengést, meditálást segít elő az évtizedenkénti 10-10 fotóval. Hogy a hatás még kézzelfoghatóbb legyen, minden „évtized-blokk” mellé elhelyeztek egy-egy korabeli tárgyat is: 10 évtized 10 tárgy, Szeged évszázada 10 különböző korú tárgy által demonstrálva.

A kiállításon felbukkan a Rákosi és Sztálin óriásportrékkal „ékesített” szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Láthatjuk a hadi kórházként működő Fekete házat, a Széchenyi téren átsuhanó gokartokat és számtalan kultikus szegedi épületet és közéleti személyiséget – évtizedekkel ezelőttről.

A XX. század a múlté. Már nem tudunk formálni rajta. Amit elődeink elhibáztak, elmulasztottak, már nem javítható, nem pótolható. Nem tehetünk mást, csak bemutathatjuk, értelmezhetjük, átélhetővé tehetjük a tíz évtized történéseit egy város színterein keresztül. A tárlat e lelki időutazást szolgálja.

A tárlatot február 6-án, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Fekete házban.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor