Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A szabadkai szecesszió könyvben és kiállításon

Kiállítások 2013. dec. 01.

 Szecesszió a szabadkai közgyűjteményekben címmel könyvbemutatót tart, Szabadkai épületek és motívumok címmel pedig fotótárlatot rendez az Európai Utas Alapítvány kedden az MTA Könyvtár és Információs Központ Vasarely-termében.

A rendezvényen ott lesznek a kétkötetes munka szerzői, Ninkov K. Olga és Ljubica Vukovic Dulic művészettörténészek, a Szabadkai Városi Múzeum munkatársai.
Hevér Miklósnak, a múzeum fotográfusának Szabadkai épületek és motívumok című, 30 fotóból álló kiállítását Módos Péter, az Európai Utas Alapítvány kurátora nyitja meg.
A kurátor elmondta az MTI-nek, hogy a kötetek a szabadkai közgyűjteményekben levő szecessziós festészetet, szobrászatot, iparművészetet, kézműves és gyáripari termékeket mutatják be és arra hívják fel a figyelmet, hogy a szecesszió Szabadkán nemcsak az építészeti örökség emlékeiben követhető nyomon, hanem a képző- és iparművészeti tárgyakon keresztül is.
A két kötet a szabadkai szecesszió összes korszakát felöleli: a korai, az 1890-es évektől a századfordulóig tartót, az érettet (1900–1914) és a stílus kései időszakát (1914-től az 1930-as évekig). A szerzők a tárgyakat néhány kisebb témakörre bontva mutatják be, mint a polgári otthonok női és férfi életének színterei, a divat, a gyermeknevelés, a tisztálkodás, az olvasás, a zenehallgatás, a pihenés és a fényképezés. A könyvben a közélet több jellemző helyszíne, mint a kávéház, a mozi, a koncertek és a palicsi gyógyfürdőélet leírása is megtalálható.
A fotókiállításon a fő helyen lesz látható a Komor Marcell (1868–1944) és Jakab Dezső (1864–1932) által tervezett szabadkai szecessziós városháza, valamint a márványlappal borított, alul szív sorral díszített két eredeti asztal és egy kisebb állvány is a Városháza földszintjén működött Városi Kávéház berendezési tárgyai közül.
A legelső szecessziós épület a városban a Nemzeti Kaszinó és Városi Könyvtár volt, 1895-ben készült Raichle Ferenc tervezése nyomán. A fényképeken az épületeken kívül a fotográfus bemutatja a kapualjakat, a gazdag díszítéseket a házakon és a polgári otthonok berendezési tárgyait, mint szék, asztal, zongora, vázák és szobrok, de szecessziós plakátokat is megismerhet a látgató.
A kiállítás december 20-ig hétköznapokon 10 és 18 óra között ingyen látogatható.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor