Scroll To Top

„Szeged olyan remekül meg van építve…
Az építészeknek csak igazodniuk kellene az adottságokhoz!”
Ördögh László (építész)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Magyar orvos mentette a Titanic hajótörötteit – Pénteken nyílik a szegedi Titanic-kiállítás

Kiállítások 2013. okt. 18.

Egy magyar orvos, dr. Lengyel Árpád is részt vett a Titanic túlélőinek mentésében: a Carpathia-gőzös hajóorvosa fogadta az átfagyott menekülteket, és ő döntött további ellátásukról. A Titanic és Carpathia című kiállítást október 18-án, pénteken 17 órakor nyitják meg a szegedi Vármúzeumban.

Egy magyar fiatalember is mentette a Titanic túlélőit a katasztrófa hajnalán. Dr. Lengyel Árpád, a budapesti mentőorvos 26 évesen került a Carpathia fedélzetére.

A doktort a tragédia éjjelén a fedélközbe osztotta be a kapitány: egy nyitott ajtón keresztül ide emelték be a mentőcsónakokból a Titanic átfagyott túlélőit, majd Lengyel döntött ellátásukról, további kezelésükről. Munkájának elismeréseként később rengeteg hálálkodó levelet, ajándékokat és kitüntetést is kapott a túlélőktől. A tragédia azonban annyira megviselte, hogy többé nem vállalt hajóorvosi szolgálatot, élményeiről pedig egy-két szakmai beszámolót kivéve szinte soha nem beszélt.

A Titanic és Carpathia című kiállítás különböző tablókon, plakátokon keresztül mutatja be a luxusgőzös katasztrófáját. A Horvátországból érkező tárlaton a két hajó modelljeit is láthatja a közönség, valamint megtekinthetik azt az eredeti mentőmellényt, melynek az egyik utas az életét köszönhette.

A kiállításon szegedi vonatkozású tablókkal is találkozhatunk. A katasztrófáról szóló korabeli újságcikkek mellett egy érdekes montázst is bemutatnak: a kiállítás rendezői szegedi környezetbe helyezik a Titanicot, és egy grafika segítségével modellezik, mekkora lenne a gőzös, ha felbukkanna a Tiszán a Belvárosi híd előtt.

A kiállítást október 18-án, pénteken 17 órakor nyitják meg a szegedi Vármúzeumban.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor