Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A szív nélküli apáca rejtélye a szegedi Fekete házban

Kiállítások 2013. aug. 15.

Egy 8 centiméter átmérőjű lyukkal a szíve helyén találták meg egy apácának a mumifikálódott testét a váci Fehérek templomában. A nővér szívét valószínűleg a tetszhaláltól való félelem miatt vághatták ki- ezt a rejtélyt is bemutatja a Fekete ház újonnan nyíló időszaki kiállítása. A Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlatot augusztus 15-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg.

Sok titok övezi az 1994-ben Vácott megtalált múmiák múltját: több személy kilétét, halálának körülményeit máig nem ismerjük pontosan. A Fekete ház csütörtökön nyíló kiállításának egy legrejtélyesebb kérdése, hogy miért vághatták ki a szintén a Fehérek templomában megtalált apáca szívét.

Több feltételezés is világot látott: lehet, hogy a nővér gyilkosság áldozata lett, de az is elképzelhető, hogy tudományos célból történt az eltávolítás. Ami azonban valószínűbb, hogy a tetszhaláltól való félelem vezette oda az akkori embereket, hogy az elhunyt apáca szívét kivágják: ekkoriban ugyanis még nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani a halál beálltát, ezért több esetben vagy átszúrták vagy eltávolították a halottak szívét. A váci kriptában az 1700-as években például élve temettek el egy fiatal fiút, akinek a segítségkérést nem hallották meg a szerzetesek- csak a következő temetés alkalmával bukkantak rá összegörnyedt testére a kripta lépcsőjén.

A szív eltávolításának legvalószínűbb magyarázata az úgynevezett jelképes hazatemetés: a halott testét a Fehérek templomában, szívét azonban szülővárosában temethették el. A vizsgálatok során arra is fényt derítettek a szakemberek, hogy a legtöbb múmiához hasonlóan az apáca is TBC miatt hunyt el.

Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlatot augusztus 15-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Fekete házban. Az eseményen szakmai megnyitót tart Dr. Pálfi György, az SZTE Embertani Tanszékének vezetője.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor