Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A véleményszabadság numerus claususa

Kalendárium 2016. ápr. 14.

A véleményszabadság numerus claususa

A mai Magyar Parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöb a választók százezreinek kirekesztése, a demokrácia megcsúfolása. Ez az öt százalék egy új numerus clausus.

A teljesen fölösleges választási küszöb „a véleményszabadság numerus claususa”

A 2014-es választásoktól kezdve is megmaradt a vegyes választás – azaz szavazhatunk egy egyéni képviselőre, illetve egy pártra is – de a pártra csak országos pártlista maradt (a területi lista megszűnt).
Eddig a 386 képviselő 46% -a, (azaz 176 fő) egyéni választókerületekből, 54% -a (azaz 210 fő) pedig pártlistáról juthatott be a parlamentbe. (Az utóbbi 210 képviselő közül 152 területi, 58 pedig országos pártlistáról került az Országházba.)

Ma az új választójogi törvény szerint, a 199 képviselő 53% (azaz 106 fő) kerülhet be egyéni választókerületből, és 47% (azaz 93 fő) pártlistáról. (Mindannyian országos listáról.) Vagyis a képviselők teljes összlétszámából végre több lett az egyéni képviselők aránya (46% helyett 53%).

A régi, korábbi 176 választott (kerületi) képviselőből, ha eggy is bejut, az bent van, ami azonban kis pártok esetében szinte lehetetlenség. De a listáról bejutó 210 képviselőből, ha eggy is összejött az még 0,5%-os arányt sem jelentett, ellenben (a 10 millióra vetítve) 50 ezer ember képviselete lehetett volna…

Ha ma eggyetlen listás bekerülne eggy pártból, az eggy icipicivel több, mint eggy százalékot jelent, de akár 100 ezer ember képviseletét is…
Az 5%-os küszöb azonban ma is fönnáll!
Teljesen fölöslegesen…

Ha bárkinek gondja van a „numerus clausus” elvével, hát ez itt a ma működő legigazságtalanabb
„numerus clausus”!
A véleményszabadság numerus claususa!
Tessék! Itt az idő tiltakozni!
(Már több, mint negyedszázada…)

(Dr Sz L)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor