Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Szegedi Szülinapok – Beretzk Péter

Kalendárium 2013. okt. 23.

1894 – Beretzk Péter – Szeged szülötte, MÁV igazgató-főorvos, de különösen Fehér-tavi madarász! Kiemelkedő szerepe volt a szegedi Fehér-tó madárvilágának felmérésében és a terület védettségének kiharcolásában.

A szegedi Fehér-tó madárvilágának feltárója, BERETZK PÉTER (Szeged, 1894. okt.23. – Szeged, 1973. jún. 9.) a kolozsvári majd a budapesti egyetemen folytatott orvosi tanulmányokat. A MÁV szolgálatában dolgozott orvosként, ahol pályafutása csúcsán igazgató-főorvosi címet nyert el. Tudományos munkásságát azonban az ornitológia területén fejtette ki. Nagy szerepe volt a szegedi Fehér-tó madárvilágának felmérésében és a terület védettségének kiharcolásában.

Beretzk Péter nádmadárles előterében

Jakab Béla: Beretzk Péter munkássága
Bibliográfia

A Somogyi-könyvtár kiadványai 34.
Szeged : Somogyi-könyvtár, 1995

E bibliográfiában dr. Beretzk Péter orvos, ornitológusnak, Szeged egyik nagy tudósának kívánunk születése centenáriuma alkalmából emléket állítani életműve feltárásával.

Munkássága orvosként is magas elismerést szerzett számára, de a hazai és nemzetközi hírnevet a magas fokú tudományos elismeréseket a Fehér-tón és a Fehér-tóért folytatott kutató és természetvédelmi munkássága révén érdemelte ki.

Négy évtizedes kitartó kutatómunkáját, törekvéseit, küzdelmeit, eredményeit, sokrétű ismeretterjesztő munkáját publikációinak, előadásainak, a róla megjelent írásoknak nagy száma, valamint a hazai és nemzetközi téren megnyilvánuló társadalmi és tudományos elismerések sora és rangja fémjelzi és emeli őt a legnagyobb ornitológusok sorába. Életrajzírói, méltatva munkásságát, sorra veszik a kezdő amatőrségtől néhány éven belül magasra ívelő életműve jelentős eredményeit, a madártani kutatások terén ma is ható értékeit.

E bibliográfia összeállításánál a törekvésünk arra irányult, hogy mindazt, amit az életrajzírók Beretzk Péter munkásságát méltatva életművéből kiemelten említenek, azt e bibliográfia segítségével felszínre hozzuk, kibontakoztassuk. Törekvésünk az, hogy megláttassuk a bibliográfia használóival Beretzk Péter munkásságának gazdagságát, sokoldalúságát. Az életmű egészéből kibontva föltárjuk kutatásainak, munkája szerteágazó területeinek eredményeit, az ornitológiai kutatásoknak és a természetvédelemnek új alapokra helyező, máig ható indíttatásait, irányt mutató törekvéseit.

Részlet a szerző által írt bevezetőből < Katt ide!

Fehér-tó Beretzk Péter kilátó (Fotó: G_Magdi)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor