Scroll To Top
2017. Jégbontó Hava (Február) 20.-a - Aladár, Álmos, Leó neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

Szeged a halott Város

Ha a beteg meghal, a diák is megbukik

Jó hírek, Oktatás 2013. feb. 28.

A medikusok gyakorlati képzését segítő orvosi készségfejlesztő központot alakítottak ki a szegedi egyetemen.

Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban a leendő orvosok számítógéppel vezérelt, valósághű bábuk segítségével gyakorolhatják a különböző diagnosztikai módszereket, illetve beavatkozásokat - mondta Boros Mihály, az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője.

A felnőttet és gyereket formázó bábukon valamennyi életfunkció érzékelhető: tapintható a pulzusuk, vizsgálható a légzésük, a kihelyezett monitorokon keresztül követhető a testhőmérsékletük, vérnyomásuk változása, de képesek sírni is. A korszerű számítógépes szoftvereknek köszönhetően a szimulációs bábuk produkálják az egyes betegségek tüneteit is, és valósághűen reagálnak a különféle beavatkozásokra - magyarázta a szakember.

A gyakorlás mellett az elsajátított ismeretek számonkérésére is alkalmas a központ, ilyenkor a vizsgázó diákok feladata lehet a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő terápia végrehajtása - tette hozzá az egyetemi tanár.

Az ország más orvosegyetemein működő vagy tervezett központokkal szemben a szegedi labor elsősorban az alapképzésben tanuló hallgatók oktatását szolgálja. Nagy előnye, hogyolyan beavatkozásokat is elsajátíthatnak itt a leendő orvosok, melyek tanulmányozása valós betegek esetében csak nagyon nehezen lenne megoldható- közölte Boros Mihály.
A professzor elmondta, a szegedi központban egy olyan, az országban egyedülálló szimulációs eszköz is működik, amelyen az endoszkópos beavatkozásokat gyakorolhatják a diákok valósághű képalkotó-diagnosztikai felvételek segítségével.

A laboratórium kialakításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseket saját bevételeiből fedezte az SZTE ÁOK, a szimulációs eszközöket uniós támogatással vásárolta az egyetem, a teljes fejlesztés költsége mintegy 230 millió forint volt.

(MTI-medicalonline.hu)Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Foszerkeszto