Scroll To Top
2016. Álom hava (December) 09.-e - Natália, Valéria neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

Szeged a halott Város

Csupaszpofájú tamarinok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Jó hírek 2013. feb. 01.

Újabb fajjal, csupaszpofájú tamarinnal (Sauguinus bicolor) gazdagodott a Szegedi Vadaspark nemzetközi színtéren is elismert karmosmajom-gyűjteménye.

Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy számos ritka selyemmajom, oroszlánmajmocska és tamarin látható az állatkert két trópusi házában és az azokhoz tartozó kifutókban. Most egy újabb különleges fajt, a csupaszpofájú tamarint ismerhetik meg a látogatók. A két hím – apa és fia – a franciaországi Lyon állatkertjéből érkezett Szegedre.
A különleges kinézetű tamarinfaj igazi állatkerti ritkaságnak számít, a világ állatkertjeiben mindössze mintegy kétszáz egyede él a nemzetközi nyilvántartás szerint. Valamennyi csupaszpofájú tamarin tulajdonosa a brazil állam, illetve annak természetvédelmi hivatala (IBAMA). A Szegedi Vadasparkba is csak azután kerültek, hogy az intézmény bekapcsolódott a nemzetközi fajmegmentési programba, és az IBAMA szakemberei alkalmasnak találták a tartóhelyet és magát az állatkertet arra, hogy a ritka fajt tartsa, illetve a jövőben szaporítsa.
A csupaszpofájú tamarint a kihalás veszélyezteti, mindössze párezer egyede él vadon az Amazonas esőerdeiben, egy viszonylag kis területen. A legfőbb veszélyeztető tényező az esőerdők rohamos pusztítása, de problémát okoz az is, hogy megcsappant létszámú populációit az elterjedési területük határán már más faj, az aranykezű tamarin szorítja ki.
A többi karmosmajomhoz hasonlóan a 430-480 grammos, 20-28 centméter testhosszú csupaszpofájú tamarin is főleg az esőerdők lombkoronájában él, kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. A csapat többi tagja alárendelt, nem szaporodó nőstényekből, hímekből és utódaikból áll.
A latin nevének megfelelően kétszínű, elől fehér, hátul barnás szőrű karmosmajom elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Ez utóbbi takarmány kiváltására Szegeden kísérleteztek ki egy keveréket, amely rizslisztet, tejport és különféle tápszereket tartalmaz. Hosszú évek tapasztalata alapján elmondható, hogy ez az étek bevált a karmosmajmok és más hasonló étrendű állatok esetében.



Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Foszerkeszto

Kalendárium

Honi tallózó

Külhoni tallózó