Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

SZTE: alig két százalékkal csökkent a felvett hallgatók száma

Hírek 2014. júl. 28.

Nincs markáns változás a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) felvett hallgatók számában a tavalyi adatokhoz képest, az kevesebb mint két százalékkal csökkent, de a pótfelvételikkel még elérheti az előző évit – közölte az intézmény rektora pénteken sajtótájékoztatón, a Tisza-parti városban.

Szabó Gábor akadémikus elmondta: a most felvett diákok számának kis arányú csökkenése alig száz hallgatót jelent. Az ősszel 6075 elsős kezdheti meg tanulmányait az SZTE-n, közülük 5027-en államilag finanszírozott formában.
A kimutatható csökkenés elsősorban az alapképzésben figyelhető meg, a jelentősen kisebb létszámmal működő mesterképzésben viszont 10 százalékos a növekedés, ez utóbbit a rektor nagyon pozitívnak értékelte.
Tájékoztatása szerint erősödés indult el a tanár szakokon is, ez megjelent az osztatlan és a lassan kivezetődő, bolognai rendszerű képzésben is. A rektor kitért arra: meglepetésre határozottan nő az érdeklődés a levelező képzés iránt is, amelyről korábban úgy gondolták, hogy érdeklődés hiányában idővel kivezetik.
Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes elmondta: az osztatlan tanár szakok esetében a jelentkezők általában a hagyományos szakpárokat részesítik előnyben. Az egyetem is ezt preferálja, hiszen például a matematika-fizika, magyar-történelem párosítások órarendjét összehangolják, és később ezzel a párosítással könnyebb elhelyezkedni.
Ennek megfelelően vannak olyan szakpárok (például a testnevelés – média, mozgókép- és kommunikáció tanár, vagy a történelem – média, mozgókép- és kommunikáció tanár), amelyek el sem indultak, hiszen azokra nem volt jelentkező.
A rektorhelyettes hozzátette: a jövőben az egyetem minden karának azt javasolják, hogy azokat a szakokat, amelyeken évek óta kevés a jelentkező, ne indítsák el, fordítsanak a működő szakokra nagyobb energiát.
„Bár az országos ponthatárokat még nem tudjuk, mégis az látszik, a Szegedi Tudományegyetem tartja a helyét a Dél-Alföldön”- tette hozzá.
A felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este hozták nyilvánosságra a www.felvi.hu oldalon.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor