Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

Színházi világnap Szegeden

Hírek 2014. márc. 26.

Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező üzenetét olvassák fel a színházakban az előadások előtt az idei színházi világnapon, március 27-én, csütörtökön. Az ünnep alkalmából jótékonysági gálaestet és díjátadót tartanak a MASZK Országos Színészegyesület szervezésében a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az 52. színházi világnap alkalmából csütörtökön számos programmal várják a közönséget a színházak, színházi szervezetek.
A színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a színház művészei és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.
Az idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező fogalmazta meg gondolatait. Az 1967-ben született művész a hagyományos dramaturgiát szétrobbantó darabjaiban, előadásaiban a posztkoloniális világ kérdéseit feszegeti – olvasható a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának MTI-hez eljuttatott közleményében.
Brett Bailey üzenetében arról ír, hogy ebben az egyenlőtlen világban, amelyben a legfőbb hatalom birtokosai arról akarnak meggyőzni minket, hogy létezik egyetlen nemzet, egyetlen faj, egyetlen nem, egyetlen szexuális preferencia, egyetlen vallás, egyetlen ideológia, egyetlen kultúra, amely felsőbbrendű az összes többinél, védhető-e az a gondolat, mely szerint a művészetek és a politika szétválasztható?
„Mi, az arénák és színpadok művészei, vajon alávetjük-e magunkat a piac kilúgozott igényeinek vagy élünk a hatalmunkkal, megnyitjuk az emberek szívét és gondolkodását, magunk köré gyűjtjük és lelkesítjük, elvarázsoljuk, megvilágosítjuk őket, és a reményre, az őszinte együttműködésre épülő világot teremtünk?” – tette fel a kérdést Brett Bailey.
Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját, amelyet már 14. éve rendeznek meg a világnapon. A jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják. Az idei gálán főként a három tagozatú szegedi színház művészei szerepelnek, házigazdaként pedig Király Levente, a nemzet színésze lép színpadra.
A gálaesten szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjakat, a Vámos László-, a Kállai Ferenc- és a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.
A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: kétnapos tudományos konferenciát rendeznek Tér, művészet, szellemiség címmel a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából. A csütörtök délután kezdődő konferencián – amelyre 16 előadót kértek fel – számos aspektusból ismerhetik meg az érdeklődők hazánk legnagyobb nyári szabadtéri színházának történetét, működését, a városra gyakorolt kulturális hatását. Az előadók aktualitásokra is kitekintenek, így például az idei évadot jelentősen meghatározó Dóm-rekonstrukcióról is szó lesz. A konferenciához kiállítás és könyvbemutató is kapcsolódik.
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor