Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

Huszonötödik alkalommal adják át a Szegedért Alapítvány díjait

Hírek 2014. márc. 10.

A várost romba döntő 1879-es árvíz 135. évfordulóján rendezett gálaműsoron, szerdán este huszonötödik alkalommal adják át a Szegedért Alapítvány díjait – tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.

A Szegedi Nemzeti Színházban szervezett ünnepségen a fődíjat Fekete Gizi Jászai-díjas színművész veheti át. Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Muszka Dánielnek, a szegedi informatikatörténeti múzeum létrehozójának ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Jancsó Gábor orvosprofesszor, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Kosztándi István hegedűművész veheti át a gálaműsoron.
A fődíjas Fekete Gizi Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.
A jubileumi gálaműsoron az alapítvány egykori díjazottjai és támogatottjai lépnek föl többen: a Fool Moon a capella együttes, Kálnay Zsófia és Rácz Rita operaénekesek, Király Levente, a Nemzet színésze, Vajda Júlia színművész, valamint Szecsődi Ferenc hegedűművész. Az esten a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor karnagy vezényletével előadja Liszt Ferenc Revive Szégedin! (Éljen újra Szeged!) című alkotását, amely zenekari műként még nem hangzott el a városban.
A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezenfelül több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor