Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

Ökumenikus kápolna épül Ópusztaszeren

Hírek 2013. máj. 21.

Ökumenikus kápolna épül európai uniós támogatással az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében. A beruházás Csongrád és a szomszédos romániai Temes megyében kialakítandó zarándokútvonal részeként valósul meg – jelentette be Kertész Péter, a park igazgatója kedden, Ópusztaszeren.

A szakember a terveket bemutató tájékoztatón elmondta, már az 1970-es, 80-as években tervezték ökumenikus imahely kialakítását a skanzenben. Végül 2010-ben a Csongrád Megyei Önkormányzat kezdeményezte a megvalósítást.
A skanzenben 2014 nyarára a térség történetétől elválaszthatatlan őrgrófi család, a Pallaviciniek 1850-ben emelt ányási kápolnája és síremléke születik újjá. Az egykoron a Csongrád megyei Ányáson felépített kripta-kápolnát a második világháború után feldúlták, az ötvenes években pedig düledező falait is lebontották.
A Bécsben készült eredeti tervek alapján épülő kápolna eredeti feladatát is betölti majd, keresztelőket és esküvőket, hétvégenként pedig ökumenikus szertartásokat tartanak majd benne – közölte az igazgató.

Sánta János projektmenedzser elmondta, a kápolna a Temes és Csongrád megyében megvalósuló zarándokút részeként születhet újjá. Az 1,4 millió eurós (410 millió forint) projekt része Csongrád megyében a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Dóm téri portáljának korszerűsítése, a nagylaki templom építésének befejezése, a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Ház felújítása, valamint Mórahalmon egy ökumenikus szabadtéri kápolna kialakítása.
Gazda István, a temesvári Új Ezredév református gyülekezet lelkipásztora elmondta, a nyugat-romániai nagyvárosban már évek óta folyik Makovecz Imre tervei alapján a Bánság szórványmagyarságát szolgáló központ építése. Az Ópusztaszeren ismertetett program részeként a temesvári központ ökumenikus szárnya készülhet el. Az épület, amelyben istentiszteleteket tartanak majd a templom felépítéséig, konferenciák, kiállítások rendezésére is lehetőséget teremt, az emeleten pedig zarándokszállást alakítanak ki.

(MTI-Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor