Scroll To Top
2016. Álom hava (December) 09.-e - Natália, Valéria neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A kultúra várost fejleszt.
Ami Pesten a Romkocsma,
az Szegeden a Romkultúra. (V.L.)

Szeged a halott Város

Együttműködési megállapodást kötött Csongrád és a horvát Tengermellék-hegyvidék megye

Hírek 2013. máj. 14.

A kulturális, tudományos és a gazdasági élet számos területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött Csongrád és a horvát Tengermellék-hegyvidék megye (Primorsko-goranska zupanija) önkormányzata, a dokumentumot kedden írták alá Szegeden.

Magyar Anna (Fidesz-KDNP), a Csongrád megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a magyar és a horvát nép között mély a barátság, a szimpátia és erős az egymásrautaltság érzése. Bizonyos területeken Magyarország jár előrébb, így például átadhatja uniós tagságának tapasztalatait, míg másutt Horvátország, amely például turisztikai sikereinek hátterét oszthatja meg partnereivel.
A két megye együttműködése kiterjed a szegedi és a rijekai egyetem kapcsolatainak erősítésére, a rijekai Tudományos és Technológiai Parkkal való kooperációra, a közös pályázati lehetőségek kiaknázására, a nyugat-kelet irányú vasútvonal fejlesztésére, a thalasso-terápiához – tengervíz általi gyógymód – kapcsolódóan az egészségügyi intézmények összefogására, valamint turisztikai, kulturális, civil kapcsolatok, csereprogramok kiépítésére – közölte a politikus.
Vidoje Vujic, a Tengermellék-hegyvidék megye elnöke kifejtette, a rijekai központú, 300 ezer lakosú régió Horvátország fontos ipari, közlekedési és kereskedelmi központja. A székváros komoly magyar hagyományokkal, kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen Rijekából sokan tanultak Budapesten, és magyarok is szép számmal végeztek a helyi tengerészeti akadémián.
A régió – különösen Krk és Rab szigete – Horvátország magyar turisták által a leginkább kedvelt térsége – mondta.
Az elnök szerint a két megye együttműködése újabb kapukat nyithat meg a vállalkozások előtt, de akár a sport területén is.Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Foszerkeszto

Kalendárium

Honi tallózó

Külhoni tallózó