Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Jelentősen nőtt az illegális bevándorlók és a menedékkérők száma a Dél-Alföldön

Hírek 2013. márc. 06.

Szeged, 2013. március 6., kedd (MTI) – Az elmúlt évekhez képest jelentősen nőtt 2012-ben az illegális bevándorlók és a menedékkérők száma a Dél-Alföldön – közölte Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója kedden Szegeden.

2009 óta az egész Európai Unióban növekvő problémát jelent az illegális migráció, a dél-alföldi régiót pedig földrajzi fekvéséből fakadóan rendkívüli módon érinti a jelenség – mondta a szakember a BÁH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának 2012-es munkáját értékelő tanácskozásról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a szerb-magyar határszakasz az egyik legfontosabb Nyugat-Európa felé vezető migrációs csatorna.
A jogszabályváltozások nyomán az illegálisan Magyarországra érkező külföldiek közül egyre többen nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet. Míg az unióban a nemzetközi védelem iránt folyamodók száma 2012-ben 7 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, Magyarországon a növekedés 27 százalékos. Az idei esztendő első két hónapjában pedig 170 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a tavalyi év azonos időszakához képest – tudatta a főigazgató.
Végh Zsuzsanna elmondta, azok a külföldi állampolgárok, akik először nyújtanak be kérelmet nyitott befogadó intézménybe kerülnek. Jelenleg az ilyen, debreceni, bicskei és békéscsabai, intézményekben mintegy ezer menedékjogkérő van. Sokan azonban nem várják meg ügyük elbírálását, hanem elhagyják az országot.
A menedékkérők 40 százaléka Afganisztánból érkezett, s sokan jönnek Pakisztánból, Koszovóból, Szíriából. A befejezett eljárások között 30 százalék fölött volt azok száma, akik megkapták a nemzetközi védelem valamilyen formáját – közölte a főigazgató.
Seres József regionális igazgató közölte, a Dél-Alföldön tavaly 554 külföldi kiutasítását rendelték el, 473 esetben pedig a bíróság által elrendelt kiutasítás végrehajtásában működtek közre. Beutazási és tartózkodási tilalom elrendelésére 1833 esetben került sor.
A szakember kifejtette, az engedélyezési eljárások száma csökkenő tendenciát mutat: az egyszerűsített honosítás következményeként kevesebben fordulnak a hatósághoz tartózkodási engedélyért vagy vízumért.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor