Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Megtalálták a cseljabinszki meteorit maradványait

Hírek 2013. febr. 18.

A jekatyerinburgi szövetségi egyetem kutatói megtalálták és már vizsgálják a szibériai város körzetében pénteken becsapódott meteorit apró darabjait – közölte hétfőn az orosz tudományos akadémia illetékes bizottságának képviselője.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnap még arról tájékoztatott, hogy az Ural-hegység térségében az alacsony légkörben átvonuló, valamint nagy károkat és sérüléseket okozó meteoritból semmilyen maradványt nem leltek fel.
Viktor Grohovszkij, a jekatyerinburgi székhelyű Urali Orosz Szövetségi Egyetem kutatója ugyanakkor a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a munkatársaik 52 darab fél-egy centiméteres meteoritdarabot találtak a Csebarkul-tó körzetében. A kémiai vizsgálatok megerősítették, hogy azok nem földi anyagból származnak.
Az egyetem honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint a meteoritdarabokat megtaláló expedíció vezetője elmondta, hogy a darabok kondritokból állnak, amelyek a meteoritok gyakori típusát alkotják. Olyan kőről van szó, amely 10 százalékban vasat tartalmaz.
A honlapon az egyetemi laboratórium munkatársai fényképes beszámolót is elhelyeztek az általuk fellelt meteoritdarabokról és annak vizsgálatáról.
A kutatókat nem engedték azonban annak a – körülbelül nyolc méter átmérőjű – léknek a közelébe, amely a Csebarkul-tóban alakult ki, és amelyről azt feltételezték, hogy a meteorit becsapódásakor keletkezett pénteken.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számításai szerint a hirosimai atombomba felrobbanásakor keletkezett energiánál legalább hússzor nagyobb erővel robbant fel egy meteorit pénteken az Ural-hegység térsége felett. A Tyumenyi, Szverdlovszki, Cseljabinszki, Kurganszki régiókban és Baskírföldön is észlelték a jelenséget.
A bolidának nevezett égitest – rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor – mintegy 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében.
A meteorit a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett további robbanások kíséretében száguldott el. Az ekkor keletkezett lökéshullámok miatt 4715 épületben robbantak szét az ablakok. Mára 3 és félezer épületben helyreállították a károkat.
Az üvegdarabok és szilánkok okozta sérülésekkel 1240 személyt kellett ellátni az orvosoknak a Cseljabinszki régióban, közöttük 299 gyermeket. A kórházakban kezelt 52 fő többsége hazamehetett – közölte a régiókormányzójának sajtószolgálata.
Az Interfax orosz hírügynökség szerint Cseljabinszk valamennyi kórházában és tanintézményében megkezdhették a munkát, de az épületek többségében még folynak a helyreállítási munkálatok. A károk a régió kormányzata szerint egymilliárd rubelre (körülbelül hétmilliárd forintra) tehetők.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor