Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Meteor robbant Oroszországban

Hírek 2013. febr. 15.

Nem meteorfelhő, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben Oroszországban, az Urál-hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több száz ember sebesült meg – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőhelyettese.

A meteorrobbanás által keltett lökéshullám jelentős anyagi károkat okozott, több mint háromszáz épületben törtek ki az ablakok. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A jelentések beérkezésével az adatok folyamatosan változnak, percről percre növekszik a sebesültek száma is.
A jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteor közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 20 ezer emberét mozgósította a meteorrobbanás következményeinek felszámolására és a becsapódás helyének megállapítására.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint az igen fényes „tűzgömb” Kazahsztán felől érkezett. A meteor 5 ezer méteres magasságban hullott darabokra az Urál-hegység felett. Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.
A szibériai régió kormányzatának egyik tisztségviselője elmondta: azt sem zárják ki, hogy a meteor megjelenése összefüggésben van a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely rekordközelségben, 27 és félezer kilométernyire halad el péntek este a Föld mellett. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint az aszteroida nem veszélyezteti bolygónkat.
Szergej Jazev, az irkutszki állami egyetem csillagvizsgálójának igazgatója azonban kijelentette: az általa uráli tűzgömbnek nevezett jelenség semmiféle kapcsolatban sincs a 2012 DA 14-es kisbolygóval. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben hasonló meteorit csapódott a földbe az Irkutszki régió északi részén.
A ritka természeti jelenség nagy riadalmat keltett a dél-uráli térség lakossága körében. „Azt hittük, felrobbanunk” – panaszkodtak Cseljabinszk lakói az orosz hírtelevízió riporterének. A szibériai városban és környékén megnövelték a rendőrjárőrök számát.
A lenta.ru orosz híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvétel tanúsága szerint a Moszkvától 1500 kilométerre keletre található Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteor átszáguldott a város fölött.
Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja a régió központjától, Cseljabinszktól nyugatra, Csebarkulj várostól egy kilométerre, egy víztározóba csapódott be. A rendkívüli helyzetek minisztériuma mindeddig nem erősítette meg a hírt.
cseljabinszki cinkfeldolgozóban beomlott egy fal, de az üzem szóvivőjének közlése szerint környezeti károsodásról nincs szó.
Az egymilliós lakosságú Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Az atlétikai csarnokban többen megsérültek. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből és őrizzék meg nyugalmukat.
A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos kazahsztáni Kusztanaj megyében is észlelték a meteort. Kusztanaj város lakói egy teniszlabda méretű tűz- és füstcsóvát láttak az égen.
www.lenta.ru/news/2013/02/15/blast2/
www.kazinform.kz/rus/article/2535256
http://www.youtube.com/watch?v=8eYBAD2-Pj8
http://www.youtube.com/watch?v=K0cFOIoITW4&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=DgZ0aA7RUhE
http://www.youtube.com/watch?v=b0cRHsApzt8

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor