Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Elhunyt Friedrich Péter biokémikus, az MTA rendes tagja

Hírek 2013. jan. 31.

Életének 77. évében, szerdán elhunyt Friedrich Péter Széchenyi-díjas biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke, aki a molekuláris szintű memóriajelenségek kutatójaként vált nemzetközileg is elismert tudóssá – közölte csütörtökön az akadémia az MTI-vel.

Friedrich Péter 1936-ban született Budapesten. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1960-ban diplomázott, majd a miskolci városi kórház központi gyakornokaként dolgozott. 1962-ben lett az MTA Biokémiai Intézet munkatársa, majd 1967-1968-ban az Oxfordi Egyetemen tanult EMBO-ösztöndíjjal.
Magyarországra visszatérve a Biokémiai Intézet (1971-től MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet Enzimológiai Részleg) tudományos főmunkatársa lett. 1986-ban az intézmény helyettes igazgatójává, 1990-ben igazgatójává, illetve a neuroenzimológiai csoportjának vezetőjévé nevezték ki. Igazgatói tisztségét 2007-ig töltötte be, ekkor kutatóprofesszori kinevezést kapott. 1985-ben a József Attila Tudományegyetem címzetes egyetemi tanárává avatta. 2000 és 2003 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.
Tudományos pályafutása fontos állomásaként 1967-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1982-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA levelező tagjává 1993-ban választották meg, 1998-ban pedig rendes tag lett. 1996 és 2002 között a Biológiai Tudományok Osztálya elnöke és az MTA Elnökségének tagja volt. Akadémiai tisztségei mellett 1986 és 1990 között a Magyar Biokémiai Egyesület alelnöki funkcióját látta el, majd 1990-ben a társaság elnökévé választották.
Nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki az enzimek szupramolekuláris szerveződésével kapcsolatos kutatásai és e tárgyban írott monográfiája. Ugyancsak jelentős eredményeket ért el kutatócsoportja a memória molekuláris alapjainak feltárásában. Több mint kilencven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Ebből négy könyv, illetve könyvfejezet. Közleményeit elsősorban angol és magyar nyelven adta közre – emlékeztet az MTA.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor